Wujek pokazał mi, jak zamienić żołądki w pyszny gulasz. Kluczem tego taniego dania jest przyprawa
Żołądki nie są tak popularne w naszej kuchni, jak wątróbka. Jednak potrafią być bardzo smaczne. Trzeba je tylko umiejętnie przygotować. Ostatnio wujek pokazał mi, jak przyrządzić żołądki, by dosłownie rozpływały się w ustach. I rzeczywiście wyszły przepyszne. Zwłaszcza, gdy podał je z ryżem. Ten tani obiad zachwycił mnie oryginalnym smakiem.
Jak przygotować żołądki do duszenia?
Do duszenia najczęściej przeznacza się żołądki drobiowe, np. indycze, kurczęce. Są one stosunkowo nieduże i nie wymagają zbyt długiej obróbki kulinarnej. Najpierw należy je oczyścić z ewentualnych błon i dokładnie wypłukać. Potem warto zalać je zimną wodą, zagotować i gotować 10-15 minut, by pozbyć się charakterystycznego zapachu. Obgotowane żołądki należy odcedzić, przestudzić i pokroić w plasterki. Teraz pozostanie je już tylko dusić z aromatycznymi dodatkami.
Jak zrobić żołądki w sosie curry?
Nigdy wcześniej nie jadłam tak przyrządzonych żołądków. I nawet się nie spodziewałam, że doprawione przyprawą curry będą smakować, tak dobrze. Jednak ich smak to także zasługa innych dodatków. Przede wszystkim dwóch warzyw i aromatycznych przypraw.
Przepis: Żołądki w sosie curry
Gulasz z żołądków drobiowych z dodatkiem przyprawy curry
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 800 g żołądków kurczęcych lub indyczych
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- przyprawa curry
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Obgotowywanie żołądkówŻołądki drobiowe oczyść, opłucz. Umieść je w garnku, zalej zimną wodą, zagotuj. Gotuj na średnim ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie je odcedź, przestudź i pokrój w grubsze plasterki.
- Podsmażanie dodatkówCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na oleju. Dodaj posiekany czosnek, chwilę go przesmaż, by puścił aromat. Dodaj pokrojone żołądki i całość chwilę podsmaż.
- Duszenie żołądkówŻołądki zalej gorącą wodą, tak by tylko je przykrywała. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela, trochę soli i pieprzu. Żołądki zagotuj, a potem duś na niedużym ogniu ok. 30 minut. Dopraw je do smaku przyprawą curry i duś do czasu, aż będą miękkie.
Wskazówka: Do żołądków można też dodać podsmażone pieczarki. Dzięki temu potrawa będzie miała jeszcze ciekawszy aromat.
Z czym podać żołądki w sosie curry?
Żołądki drobiowe duszone w sosie curry mają orientalny smak, dzięki czemu dobrze komponują się z ryżem. Jednak można je też podać z ugotowaną kaszą jęczmienną czy gryczaną, a także z chlebem. Dopełnieniem tego dania może być np. wyrazista surówka z kiszonej kapusty czy łagodna w smaku surówka z marchewki.