Wujek pokazał mi, jak zamienić żołądki w pyszny gulasz. Kluczem tego taniego dania jest przyprawa

Dodano:
Gulasz z żołądków Źródło: Shutterstock / robert6666
Żołądki należą do podrobów, które dość rzadko goszczą na naszych stołach. Jak się jednak okazuje, można z nich przygotować pyszny, tani obiad. Wystarczy tylko je odpowiednio ugotować i przyprawić.

Żołądki nie są tak popularne w naszej kuchni, jak wątróbka. Jednak potrafią być bardzo smaczne. Trzeba je tylko umiejętnie przygotować. Ostatnio wujek pokazał mi, jak przyrządzić żołądki, by dosłownie rozpływały się w ustach. I rzeczywiście wyszły przepyszne. Zwłaszcza, gdy podał je z ryżem. Ten tani obiad zachwycił mnie oryginalnym smakiem.

Jak przygotować żołądki do duszenia?

Do duszenia najczęściej przeznacza się żołądki drobiowe, np. indycze, kurczęce. Są one stosunkowo nieduże i nie wymagają zbyt długiej obróbki kulinarnej. Najpierw należy je oczyścić z ewentualnych błon i dokładnie wypłukać. Potem warto zalać je zimną wodą, zagotować i gotować 10-15 minut, by pozbyć się charakterystycznego zapachu. Obgotowane żołądki należy odcedzić, przestudzić i pokroić w plasterki. Teraz pozostanie je już tylko dusić z aromatycznymi dodatkami.

Jak zrobić żołądki w sosie curry?

Nigdy wcześniej nie jadłam tak przyrządzonych żołądków. I nawet się nie spodziewałam, że doprawione przyprawą curry będą smakować, tak dobrze. Jednak ich smak to także zasługa innych dodatków. Przede wszystkim dwóch warzyw i aromatycznych przypraw.

Przepis: Żołądki w sosie curry

Gulasz z żołądków drobiowych z dodatkiem przyprawy curry

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g żołądków kurczęcych lub indyczych
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • przyprawa curry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obgotowywanie żołądkówŻołądki drobiowe oczyść, opłucz. Umieść je w garnku, zalej zimną wodą, zagotuj. Gotuj na średnim ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie je odcedź, przestudź i pokrój w grubsze plasterki.
  2. Podsmażanie dodatkówCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na oleju. Dodaj posiekany czosnek, chwilę go przesmaż, by puścił aromat. Dodaj pokrojone żołądki i całość chwilę podsmaż.
  3. Duszenie żołądkówŻołądki zalej gorącą wodą, tak by tylko je przykrywała. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela, trochę soli i pieprzu. Żołądki zagotuj, a potem duś na niedużym ogniu ok. 30 minut. Dopraw je do smaku przyprawą curry i duś do czasu, aż będą miękkie.

Wskazówka: Do żołądków można też dodać podsmażone pieczarki. Dzięki temu potrawa będzie miała jeszcze ciekawszy aromat.

Z czym podać żołądki w sosie curry?

Żołądki drobiowe duszone w sosie curry mają orientalny smak, dzięki czemu dobrze komponują się z ryżem. Jednak można je też podać z ugotowaną kaszą jęczmienną czy gryczaną, a także z chlebem. Dopełnieniem tego dania może być np. wyrazista surówka z kiszonej kapusty czy łagodna w smaku surówka z marchewki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...