Kroję pierś z kurczaka i robię ją w tym pysznym sosie. Tak wyczarowuję szybki i prosty obiad

Dodano:
Kurczak w sosie curry Źródło: Shutterstock / SmHowe
Połączenie delikatnego mięsa z piersi kurczaka z aromatycznym sosem pozwala bardzo szybko wyczarować pyszne danie obiadowe. Zapraszam po sprawdzony przepis na kurczaka w sosie curry, który świetnie smakuje nie tylko z ryżem.

Miękka i soczysta pierś z kurczaka oraz gęsty sos curry zachwycą nie tylko wielbicieli tradycyjnej kuchni indyjskiej, w której mieszanka przypraw curry używana jest do bardzo wielu potraw. Bez problemu dopasujesz stopień ostrości potrawy do własnych preferencji smakowych, używając żółtej, czerwonej lub zielonej pasty curry.

Jak zrobić kurczaka w sosie curry?

Kurczak w sosie curry to szybkie w przygotowaniu danie, które możesz podać nie tylko na obiad, ale także na kolację. Obsmażone piersi z kurczaka nie wymagają długiego duszenia w aromatycznym sosie, nie wysychają i nabierają wyjątkowego aromatu. Smak dania wzbogaca dodanie świeżego korzenia imbiru, świeżej kolendry oraz soku z limonki.

Porada: jeżeli chcesz, żeby sos zyskał delikatną, kremową konsystencję, to dodaj pod koniec gotowania mleko kokosowe, które pozwoli również nieco złagodzić smak zbyt mocno przyprawionego sosu. Smak potrawy możesz wzbogacić, dodając marchewkę, paprykę i pora.

Przepis: Pierś z kurczaka w sosie curry

Kurczak w sosie curry z mojego przepisu to danie inspirowane kuchnią indyjską.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Indyjska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 800 g piersi z kurczaka
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 łyżki pasty curry
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 limonka
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól

Dodatkowo:

  • świeża kolendra do dekoracji potrawy

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPiersi z kurczaka oczyść z błon i chrząstek. Umyj i osusz mięso, a następnie pokrój je w kostkę o boku 1,5-2 cm. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Korzeń imbiru obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Kolendrę lub natkę pietruszki umyj, osusz i oddziel listki od łodyżek. Limonkę wyszoruj miękką szczoteczką i sparz wrzątkiem. Wyciśnij sok i zetrzyj skórkę.
  2. SmażenieNa głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojone w kostkę piersi kurczaka i smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zacznie się rumienić. Do obsmażonego mięsa dodaj cebule, czosnek i imbir. Smaż na małym ogniu, cały czas mieszając, przez 3-4 minuty. Uważaj, żeby czosnek i imbir się nie przypaliły, bo potrawa będzie miała gorzki posmak. Dodaj na patelnię pastę curry (opcjonalnie 2-3 łyżki przyprawy curry) i wymieszaj. Smaż, często mieszając przez 1-2 minuty.
  3. Dodanie bulionuZalej podsmażone składniki bulionem i wymieszaj. Zmniejsz moc palnika, przykryj patelnię pokrywką i duś do miękkości mięsa.
  4. Dodanie limonki i soliDo gotowego kurczaka w sosie curry dodaj sok i skórkę z limonki, dopasowując ilość tych składników do własnych preferencji smakowych. Na koniec dopraw potrawę do smaku solą, wyłącz grzanie, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw potrawę na 5 minut, żeby smaki się przegryzły.

Wskazówka: zamiast piersi z kurczaka możesz użyć ekspresowych w przygotowaniu polędwiczek, ewentualnie pokrojonego w kostkę lub paseczki udźca bez skóry i kości, a także całych ćwiartek lub podudzi z kurczaka. Jeśli szukasz bezmięsnej inspiracji, to polecam świetny przepis na ziemniaki w sosie curry.

Jak podawać kurczaka w sosie curry?

Kurczaka w sosie curry podawaj na gorąco, ale przed podaniem posyp potrawę siekaną kolendrą lub natką pietruszki. Potrawa świetnie komponuje się z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym lub ryżem basmati oraz ziemniakami oraz pieczywem. Warto serwować ją z ulubioną surówką. Ja najczęściej decyduję się na zestawienie marchewki, selera i jabłka z sosem z oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...