Moje ciasto na pizzę nie ma sobie równych. Cenne wskazówki do przepisu mam od włoskiego szefa kuchni

Dodano:
Ciasto na pizzę Źródło: Pexels / Anna Tarazevich
Domowa pizza to potrawa, która pozwala rozwinąć skrzydła kreatywności i wykorzystać produkty, które zawsze mamy w lodówce, np. wędlinę, żółty ser i warzywa. Przygotowanie idealnego ciasta na pizzę wymaga nieco czasu, ale nie jest skomplikowane. A z mojego przepisu zawsze się udaje.

Pizza to jedno z wielu pysznych dań kuchni włoskiej. Lubię po nie sięgać, przygotowując posiłki dla rodzinny i na spotkania w gronie znajomych. Z mojego domowego ciasta przygotowuję pizzę na cienkim lub na grubym cieście, a czasami przemieniam je w stromboli, czyli zawijaną pizzę. W każdym przypadku wykorzystuję ulubione dodatki lub takie, których termin przydatności jest krótki i trzeba je zjeść. To mój sposób na niemarnowanie jedzenia.

Zrobienie idealnej pizzy wymaga nieco wprawy, ale smak samodzielnie przygotowanej potrawy w pełni wynagradza trud i czas spędzony w kuchni. Polecam mój przepis wraz z cennymi wskazówkami, które dostałem od włoskiego kucharza. Stosują się do nich zrobisz najlepsze ciasto do domowej pizzy. Gorąco polecam

Cenne wskazówki, jak zrobić idealne ciasto na pizzę

Ciasto na domową pizzę można przygotować z dodatkiem świeżych drożdży lub wykorzystać drożdże suche, które pozwalają uniknąć konieczności robienia rozczynu. Aby ciasto na pizzę było smaczne, niezbędne jest przestrzeganie kilku ważnych zasad. Po pierwsze i najważniejsze – ciasto z dodatkiem drożdży lubi ciepło, dlatego mąka, z której powstanie ciasto na pizzę, powinna mieć temperaturę pokojową. Do ciasta na pizzę dodajemy ciepłą wodę, której temperaturę w granicach 30-35 stopni Celsjusza, aby aktywować drożdże. Drugą ważną kwestią jest wybór mąki do pizzy – do tradycyjnej włoskiej pizzy wykorzystywana jest mąka pszenna typ 00. Niektóre przepisy uwzględniają dodanie do mąki pszennej niewielkiej ilości mąki kukurydzianej. Mąką kukurydzianą można również posypać formę lub kamień do pieczenia pizzy, dzięki czemu spód ciasta będzie bardziej chrupiący.

Zanim pizza trafi do piekarnika, ciasto musi zostać prawidłowo wyrobione (tylko jeden raz) i odstawione do wyrośnięcia (na min. 1-2 godziny). Długi czas wyrastania – można je zostawić nawet na noc w lodówce, gwarantuje ciastu lepszy smak i strukturę. Wyrośnięte ciasto trzeba odpowietrzyć (w tym celu uderza się ciasto delikatnie pięścią, aby usunąć nadmiar gazu), podzielić na mniejsze porcje, uformować w kule, przykryć ściereczką i odstawić do kolejnej fermentacji na 30 minut. Następnie pozostaje uformować placek o grubości odpowiadającej naszym gustom. Tradycyjna włoska pizza przygotowywana jest na cienkim, chrupiącym cieście. Spód pizzy najlepiej formować dłońmi, bez użycia wałka.

Idealne ciasto na pizzę powinno mieć miękką, gładką konsystencję. Dobrze wyrobione, elastyczne ciasto na pizzę można rozciągać w dłoniach, formując duży placek. Wskazówka: do ciasta na domową pizzę możesz dodać ulubione zioła oraz np. granulowany czosnek, co sprawi, że zyska ono intensywny smak. Poniżej znajdziesz najlepszy przepis na ciasto do pizzy.

Przepis: Ciasto na domową pizzę

Dobre ciasto na pizzę to podstawa, gdy chcesz przyrządzić pyszną domową pizzę.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
398 w każdej porcji

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 00
  • 250 ml ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie rozczynyŚwieże drożdże rozpuść w letniej wodzie (30-35 stopni Celsjusza). Dodaj do rozczynu 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Po kilkunastu minutach rozczyn powinien intensywnie pracować. 2.
  2. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę i dokładnie wymieszaj z solą. Do mąki dodaj oliwę z oliwek oraz rozczyn i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne
  3. FermentacjaWyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Poczekaj aż ciasto podwoi swoją objętość – wyrastanie ciasta trwa około 1-2 godziny (w zależności od temperatury).
  4. Kształtowanie i odpoczywanie ciastaWyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i delikatnie uderz, by je odpowietrzyć. Podziel ciasto na mniejsze kule i przykryte odstaw jeszcze na 30 minut.
  5. Formowanie pizzyGotowe ciasto ugniataj dłońmi aż powstanie placek o pożądanej przez ciebie grubości Przełóż na posypaną mąką blachę. Przygotowane ciasto posmaruj cienką warstwą oliwy z oliwek, a następnie nałóż sos pomidorowy i ulubione dodatki.

Jak długo piecze się domową pizzę?

Pizzę należy piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (temperatura 250-270 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia pizzy zależy od grubości ciasta i wynosi:

  • dla pizzy na cienkim cieście – około 5-10 minut.
  • dla pizzy na średnim cieście – około 15 minut.
  • dla pizzy na grubym cieście – około 30 minut.

Po upieczeniu możesz położyć na pizzę świeżą bazylię, rukolę lub roszponkę.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...