Kroję ten ser w grube słupki i kładę na patelnię. Z popularnym sosem smakuje, że palce lizać

Dodano:
Smażony ser Źródło: Shutterstock / GK1982
Marzy ci się pyszna, prosta przekąska, którą można zjeść nawet na obiad? To marzenie jest na wyciągnięcie ręki, tak, jak w zasięgu ręki masz kawałek sera. Raz-dwa zamienisz go w sycące, gorące i rozpływające się w ustach danie.

Smażony ser to potrawa, która kojarzy się z przekąską, ale ze względu na pożywność, można ją też podać na obiad. Może nie sam, ale w towarzystwie frytek, sosu i surówki na pewno tak. Takie danie wszyscy zjedzą z wielką ochotą, a jego przygotowanie nie będzie cię kosztować zbyt dużego wysiłku.

Jaki ser jest najlepszy do smażenia?

Do smażenia najlepiej nadają się sery, które dość łatwo się topią. Powinny więc to być sery miękkie lub półtwarde. Dobrze więc sprawdzą się tu np.: ementaler, gouda, mozzarella czy camembert. Do smażenia należy wybrać sery w kawałku, które potem kroi się w grube plastry lub słupki.

Jak zrobić ser smażony w panierce?

Ser smażony w panierce zjada się z wielką przyjemnością, bo jest chrupiący na zewnątrz i ciągnący w środku. Taki ser najlepiej nadaje się na przekąskę lub przystawkę, ale dobrze też sprawdzi się w roli jarskiego, sycącego obiadu. Do bułki tartej, która wchodzi w skład panierki, warto dodać przyprawy, które podkręcą smak potrawy.

Przepis: Mozzarella smażona w panierce

Mozzarella smażona w chrupiącej panierce z mąki, jajka i tartej bułki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
435 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g mozzarelli w kostce
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • olej do smażenia
  • ketchup do podania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sera i panierkiSer mozzarella pokrój w grube słupki. Na jeden talerz wysyp mąkę, w drugim rozkłóć jajka, w trzecim wymieszaj tartą bułkę z przyprawami.
  2. Panierowanie i smażenie seraKażdy kawałek mozzarelli obtocz najpierw w mące, potem zanurz w jajku i obtocz w tartej bułce. Panierkę lekko dociśnij do słupków sera, by dobrze się trzymała. Porcje sera kładź na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem i smaż po 1-2 minuty z każdej strony, aż panierka ładnie się zrumieni.
  3. Serwowanie seraUsmażoną mozzarellę osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Od razu podawaj z ketchupem lub pesto.

Smażony ser – cenne wskazówki

Dzięki tym wskazówkom smażony ser wyjdzie pyszny i chrupiący.

  • Jeśli smażysz np. białą mozzarellę, po odsączeniu z zalewy, osusz ją papierowym ręcznikiem. Dzięki temu panierka lepiej przylgnie do sera i całość elegancko się usmaży.
  • By uzyskać grubą, chrupiącą panierkę, ser można panierować dwukrotnie. Czyli najpierw panierujemy ser w mące, potem w jajku, tartej bułce i jeszcze raz w jajku i w tartej bułce.
  • Ser należy smażyć w dość dużej ilości średnio rozgrzanego oleju (ok. 170 stopni Celsjusza). Umożliwi on równomierne zrumienienie sera i sprawi, że ser w środku rozpuści się, ale się nie rozleje.
  • Usmażony ser warto osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W ten sposób ograniczymy nieco jego kaloryczność.
  • Do mozzarelli smażonej w panierce najlepiej podać ketchup lub pesto.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...