Biorę filety z kurczaka i zamieniam je w obłędne kotlety. Nie brakuje w nich zdrowych dodatków
Często sięgam po filety z piersi kurczaka, bo mają wiele zalet. Po pierwsze przepada za nimi moja rodzina, a poza tym są dość tanie, smaczne i można je przyrządzić na wiele sposobów. Moim ostatnim odkryciem są drobiowe kotlety siekane z dodatkiem zdrowych składników. Ta kompozycja jest soczysta i pełna smaku. Wprost idealna na codzienny obiad.
Jak rozdrobnić filety z kurczaka na kotlety?
Filety z piersi kurczaka przeznaczone na kotlety można rozdrobnić na dwa sposoby. Jeden z nich to pokrojenie filetów w niedużą kostkę. Drugi to zmielenie lub drobne posiekanie drobiowego mięsa. Oczywiście można też kupić gotowe, mielone mięso z piersi kurczaka. Większe kawałki mięsa będą się jednak lepiej komponowały z pokrojonymi w kostkę warzywami, bo ich rozdrobnienie będzie podobne.
Jak zrobić siekane kotlety z piersi kurczaka i warzyw?
By przygotować siekane kotlety z piersi kurczaka, mięso trzeba oczyścić z błon, opłukać i pokroić w kostkę. W kostkę należy też pokroić oczyszczone warzywa, czyli pomidor i paprykę. Dopełnieniem tego dania będą też posiekany czosnek i natka pietruszki. Ta kompozycja z pewnością zachwyci was smakiem, soczystością i wyglądem.
Przepis: Drobiowe kotlety siekane z warzywami
Kotlety siekane z piersi z kurczaka z dodatkiem pomidora, papryki, natki pietruszki i czosnku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 300 w każdej porcji
Składniki
- 600 g filetów z piersi kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 duży, mięsisty pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówPiersi z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Pokrój je w niedużą kostkę. Paprykę i pomidor umyj, oczyść z nasion i stwardniałych kawałków. Warzywa pokrój w niedużą kostkę. Czosnek obierz, posiekaj lub przepuść przez praskę.
- Przygotowanie masy na kotletyW misce umieść mięso, warzywa, natkę pietruszki i czosnek. Dodaj jajka, mąkę, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj masę.
- Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje masy i lekko ją spłaszcz, tak by powstały w miarę kształtne kotlety. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony.
Te warzywa też pasują do siekanych kotletów drobiowych
Jeśli nie macie pod ręką pomidorów i papryki, możecie je zastąpić innymi warzywami. Dobrze tu sprawdzi się np. cukinia, cebula, brokuł czy fasolka szparagowa. Brokuł i fasolkę warto wcześniej obgotować, bo kotlety smaży się dość krótko i warzywa nie zdążą w tym czasie odpowiednio zmięknąć.