Rozgrzewająca zupa z soczewicy robi u mnie za cały obiad. To szybki przepis na jesienne chłody

Dodano:
Zupa z soczewicy z kiełbasą Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Zupa z soczewicy to idealne danie na chłodniejsze dni, które stanowi doskonałą alternatywę dla grochówki. Zachęcam do wypróbowania przepisu na zupę z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów i kiełbasy.

Soczewica to prawdziwa skarbnica białka oraz innych składników odżywczych, których często brakuje w codziennej diecie. Jest mniej ciężkostrawna niż groch, co sprawia, że nie szkodzi nawet osobom z wrażliwym układem pokarmowym, a w połączeniu z pomidorami i kiełbasą tworzy zupę, która przyjemnie rozgrzewa organizm i zapewnia długie uczucie sytości. To jedna z ulubionych zup w moim jesienno-zimowym menu.

Jak zrobić zupę z soczewicy z aromatycznymi dodatkami?

Zupa z soczewicy to proste i przepyszne danie, które trafi w gusta wielbicieli tradycyjnej oraz nowoczesnej kuchni. Przygotowuję ją z czerwonej soczewicy, ale możesz również użyć soczewicy zielonej. Do zupy z soczewicy dodaję świeże pomidory, które możesz zastąpić pomidorami z puszki, passatą pomidorową lub przecierem w kartonie.

Wyjątkowego aromatu dodaje mojej zupie z soczewicy lekko podsmażona kiełbasa. Polecam kupić niezbyt tłustą kiełbasę np. wiejską lub bardzo wyrazistą w smaku kiełbasę chorizo. Dodatek ten możesz zastąpić również drobiowymi lub wieprzowymi kabanosami, a także wędzonym boczkiem. Czasami gdy nie mam ochoty na mięsny dodatek, dodaję do zupy podsmażone wędzone tofu.

Samo przygotowanie zupy jest bardzo proste. Wystarczy podsmażyć warzywa, dodać ugotowaną soczewicę i bulion (warzywny lub drobiowy) oraz chwilę pogotować i można cieszyć się smakiem treściwej, rozgrzewającej potrawy, którą można zastąpić dwudaniowy obiad.

Porada: suchą soczewicę, którą trzeba wcześniej ugotować, możesz zastąpić soczewicą z puszki, by przyspieszyć szykowanie dania.

Przepis: Zupa z soczewicy z kiełbasą

Dzięki aromatycznemu dodatkowi zupa smakuje wyjątkowo.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 200 g suchej czerwonej soczewicy
  • 4 średnie pomidory malinowe
  • 250 g cienkiej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1,5 litra bulionu
  • 2 łyżki klarowanego masła

Do przyprawienia:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie i gotowanie soczewicySuchą soczewicę kilka razy wypłucz w zimnej wodzie (płucz soczewicę, aż woda będzie klarowna). Zalej soczewicę zimną wodą (woda powinna sięgać 2 cm powyżej soczewicy) i dodaj 1/2 łyżeczki soli. Gotuj 10 minut. Gdy soczewica zmięknie, odcedź ją na sitku.
  2. Przygotowanie pozostałych składnikówCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w niewielką kostkę. Kiełbasę pokrój w kostkę lub półplasterki.
  3. Smażenie warzywW garnku z grubym dnem rozgrzej klarowane masło (opcjonalnie oliwę z oliwek). Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż minutę, cały czas mieszając. Następnie dodaj marchewkę i smaż 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Gdy marchewka zmięknie, dodaj pomidory i smaż, aż zaczną się rozpadać.
  4. Dodanie soczewicy i bulionuDo garnka z podsmażonymi warzywami dodaj soczewicę i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj do miękkości składników.
  5. Smażenie kiełbasyPodsmaż kiełbasę na suchej patelni. Jeżeli jest bardzo chuda, dodaj nieco oliwy z oliwek, oleju do smażenia lub klarowanego masła.
  6. Dodanie kiełbasy i przyprawianieDo zupy dodaj podsmażoną kiełbasę, słodką i ostrą paprykę, oregano, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj zupę jeszcze 5 minut, a następnie wyłącz grzanie, przykryj garnek pokrywką i poczekaj 10 minut, żeby smaki się przegryzły.

Zupę z soczewicy podawaj gorącą. Przed podaniem udekoruj potrawę natką pietruszki. Moje dzieci lubią też dodać do zupy kleks kwaśnej śmietany. Potrawa doskonale smakuje nie tylko tuż po przygotowaniu, ale także na drugi dzień, więc śmiało możesz ugotować jej więcej.

Opcjonalne dodatki i sposoby modyfikacji przepisu

Zupę z soczewicy możesz podawać ze świeżym pieczywem, grzankami oraz makaronem. Jeżeli lubisz kremowe zupy, to możesz zblendować potrawę przed dodaniem kiełbasy. Doskonale smakuje również zupa z soczewicy zabielona słodką śmietaną. Do zupy z soczewicy możesz dodać np. świeżą paprykę, pora i ugotowane osobno, pokrojone w kostkę ziemniaki. Każda wersja jest pyszna i sycąca.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...