Żółtą sałatkę robię z 5 prostych składników. Dwa z nich sprawiają, że syci jak żadna inna

Dodano:
Żółta sałatka Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Jeśli szukacie pomysłu na prostą, sycącą sałatkę, oto i on. Do przygotowania tej pożywnej przekąski wystarczy 5 składników. Wszystkie są proste i niewyszukane, a dwa z nich znacznie podnoszą wartość odżywczą tej szybkiej potrawy.

Sałatka to doskonały pomysł na prosty, tani i pyszny posiłek. Może on być mniej lub bardziej pożywny. Wszystko zależy od tego, z czego potrawa zostanie skomponowana. O sycącym działaniu sałatki stanowią głównie skrobiowe dodatki. Mogą to być np.: makaron, ryż czy ziemniaki. Jeśli zaś chodzi o pożywność, najłatwiej zwiększyć ją wzbogacając sałatkę w składniki pełne białka, np. w szynkę, boczek, ser żółty czy jajko. I moja sałatka zawiera właśnie dwa z tych składników.

Jaki sos najlepiej dodać do sałatki?

Choć sosów, które można dodać do sałatki jest całe mnóstwo, to ja szczególnie polecam dwa. To olej i majonez. Są one dość neutralne w smaku, dzięki czemu dobrze komponują się z różnymi składnikami. Nie trzeba ich też przygotowywać, a jedynie dodać do sałatki i wymieszać. Majonez jest nieco cięższym i bardziej zawiesistym sosem. Można go rozrzedzić np. jogurtem naturalnym. Olej zaś sam w sobie jest lekki, ale nieco pozbawiony smaku. Warto go więc wymieszać z przyprawami i ziołami.

Jak zrobić żółtą sałatkę?

Przygotowanie żółtej sałatki należy zacząć od ugotowania dwóch podstawowych jej składników, a więc ziemniaków i jajek. Gdy wystygną, należy je obrać, rozdrobnić i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Przepis: Żółta sałatka ziemniaczana

Żółta sałatka z ziemniakami i jajkami

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie składnikówZiemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj w mundurkach. Odcedź je, wystudź i obierz, a następne pokrój w kostkę lub w talarki. Jajka ugotuj na twardo. Odlej, zalej zimną wodą, a gdy wystygną, obierz je i pokrój w sporą kostkę.
  2. Wykańczanie sałatkiCebulę obierz, pokrój w niedużą kostkę. Ogórki pokrój w talarki lub w kostkę. W salaterce umieść ziemniaki, jajka, cebulę i ogórki. Dodaj majonez, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jakie składniki można dodać do żółtej sałatki?

Jeśli chcecie nieco zaostrzyć smak żółtej sałatki, zamiast ogórków kiszonych możecie do niej dodać ogórki konserwowe. Dość dobrze będą się też z nią komponować marynowane grzyby. Cebulę da się zaś zastąpić szczypiorem. Sałatkę warto też wzbogacić serem żółtym. Należy go pokroić w niezbyt dużą kostkę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...