Znam prosty patent na puszyste placki ziemniaczane. Zdradziła mi go moja babcia

Dodano:
Puszyste placki ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Beata Krolikiewicz
Moja babcia była mistrzynią kuchni. Wszystko, co przyrządziła, smakowało doskonale. Nawet proste placki ziemniaczane, które u niej były puszyste i przepyszne. Jak się okazało, spulchniał je prosty dodatek.

Placki ziemniaczane zwykle wychodzą cienkie i dość zbite. Moja babcia robiła je jednak inaczej, dzięki czemu były miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Ta miękkość i puszystość były zaś zasługą jednego dodatku. Ja też robię tak, jak babcia, a moja rodzina przepada za takimi plackami ziemniaczanymi.

Jak można spulchnić placki ziemniaczane?

Sposobów na puszyste placki ziemniaczane jest kilka. Po pierwsze istotny jest stopień rozdrobnienia ziemniaków. By placki nie wyszły zwarte i cienkie, ziemniaki warto zetrzeć na średnich oczkach. Do masy na placki warto też dodać trochę środka spulchniającego. Może to być odrobina proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej. Ja jednak zwykle dodaję do nich białka ubite na sztywną pianę. Dzięki temu placki są naturalne i w sumie mają ten sam skład, co zawsze.

Jak zrobić puszyste placki ziemniaczane?

Puszyste placki ziemniaczane robię według receptury mojej babci. Nie dodaję więc do startych ziemniaków całych jajek, a jedynie żółtka. Białka ubite na sztywną pianę, łączę z masą tuż przed smażeniem. Dzięki temu placki wychodzą lekkie i puszyste.

Przepis: Puszyste placki ziemniaczane

Lekkie i puszyste placki ziemniaczane z dodatkiem piany z białek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Ścieranie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, osącz. Zetrzyj je na tarce o średniej wielkości oczkach. Umieść na sicie, wymieszaj z odrobiną soli, zawieś je nad miską i poczekaj 15 minut. Po tym czasie ziemniaki odciśnij, płyn z miski ostrożnie wylej, a pozostały na dnie osad dodaj do ziemniaków.
  2. Przygotowanie ciastaCebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj do ziemniaków. Do startych warzyw dodaj żółtka, mąkę, trochę pieprzu i ewentualnie soli, wymieszaj. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Pianę dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Placki smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Z czym podać puszyste placki ziemniaczane?

Puszyste placki ziemniaczane można podać tak, jak klasyczne. A więc np. ze śmietaną i wędzonym łososiem lub ze śmietaną i cukrem. Śmietanę można też połączyć z odrobiną ubitej na sztywno śmietanki. Dzięki temu lekkość będą miały w sobie nie tylko placki, ale też użyty do nich dodatek. Schłodzoną śmietankę trzeba ubić na sztywno z odrobiną soli, a potem delikatnie wymieszać z gęstą i kwaśną śmietaną.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...