Surówkę z kiszonej kapusty zrobiłam inaczej niż zwykle. To połączenie po prostu zachwyca

Dodano:
Surówka z kiszonej kapusty Źródło: Shutterstock / Tim7914
Surówka to ważny element każdego obiadu. To w niej drzemie najwięcej witamin. Często dostarcza nam też innych cennych składników. Tak, jak na przykład surówka z kiszonej kapusty, którą można przygotować na wiele sposobów.

Lubię surówki o wyrazistym smaku, które potrafią dodać wyrazu całemu obiadowi. Dlatego dość często robię surówkę z kiszonej kapusty. Jest nie tylko smaczna, ale też zawarte w niej składniki dobrze wpływają na naszą odporność. Zwykle łączyłam kiszoną kapustę jedynie z marchewką i olejem. Tym razem zmieniłam nieco recepturę i wszyscy stwierdzili, że ta wersja jest lepsza od mojego klasyka.

Dlaczego kiszona kapusta jest taka zdrowa?

Kiszona kapusta to wyjątkowy produkt. Jest bowiem nawet zdrowszy od surowca, z którego powstaje. A to dzięki działalności pożytecznej mikroflory. Kapustę kiszoną otrzymujemy bowiem z kapusty świeżej w wyniku działania bakterii fermentacji mlekowej. Zamieniają one zawarty w kapuście cukier w kwas mlekowy, który nadaje temu przetworowi charakterystyczny smak.

Jedzona na surowo kapusta kiszona dostarcza nam więc bakterii kwasu mlekowego, które mają działanie probiotyczne. Dobrze wpływają one na przewód pokarmowy, a także zwiększają naszą odporność. Poza tym kiszona kapusta stanowi też doskonałe źródło witamin: C, A, E, K oraz z grupy B, a także soli mineralnych: wapnia, potasu i magnezu. Nie mówiąc już o błonniku, który jest niezwykle korzystny dla naszego organizmu.

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty na słodko?

Surówka z kiszonej kapusty lubi słodkie dodatki. Zwykle dodawałam do niej startą marchwkę i ewentualnie łagodną cebulę. Tym razem dorzuciłam do niej kilka słodkich składników, a mianowicie: marchewkę, jabłko i rodzynki. I wyszła naprawdę smaczna.

Przepis: Surówka z kiszonej kapusty na słodko

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, jabłka i rodzynek

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 słodkie jabłko
  • 2 łyżki rodzynek
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówRodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie, osącz. Kapustę kiszoną w razie potrzeby pokrój na krótsze włókna. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Jabłko umyj, obierz, zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w plasterki, a potem na mniejsze kawałki.
  2. Wykańczanie surówkiPrzygotowane składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Oprósz pieprzem, dodaj olej, surówkę ponownie wymieszaj.

Te składniki również pasują do surówki z kiszonej kapusty

Kwaśny smak kiszonej kapusty można też przełamać innymi, słodkimi dodatkami. Oprócz rodzynek doskonale sprawdzi się tu suszona żurawina czy pokrojone w paski morele. Jabłko można zaś zastąpić pokrojonymi śliwkami lub gruszkami. Całość można też lekko doprawić miodem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...