Te chrupiące naleśniki serwuję na kolację, a nawet obiad. Mają prosty farsz i są sycące

Dodano:
Pożywne naleśniki Źródło: Shutterstock / ismailyurtozveri35
Naleśniki zwykle kojarzą się ze słodkim posiłkiem. Jednak bardzo łatwo da się je zamienić w wytrawne, sycące danie. Ja robię to z pomocą dwóch popularnych składników. Naleśniki w mig znikają z talerzy.

Naleśniki to jedna z tych potraw, którą można podać na słodko lub wytrawnie. Podobnie zresztą jak pierogi czy makaron. Podstawa, a wiec cienkie placki, robi się w zasadzie tak samo. Ewentualnie do ciasta można dodać mniej lub więcej cukru. Gdy jednak zrobicie mniej słodkie ciasto na naleśniki, potem będziecie je mogli nadziać w dowolny sposób. Ja chętnie przerabiam je na pożywne danie, które jest idealne na kolację, a nawet obiad.

Czym nadziać wytrawne naleśniki?

Wytrawne naleśniki można przygotować z rozmaitymi farszami. Ja na przykład lubię naleśniki z farszem pieczarkowym albo szpinakowym. Jednak można je też nadziać podobnie, jak pierogi np. mięsem mielonym, kapustą i grzybami czy twarogiem z ziemniakami. W roli farszu dobrze też sprawdzi się mieszanka podduszonych warzyw.

Jak zrobić chrupiące naleśniki z serem i szynką?

By zamienić cienkie placki w pożywne danie, nie trzeba wiele czasu, ani wysiłku. Ja kładę na nich plasterki szynki i sera, a potem całość podsmażam na patelni z olejem. W tym czasie ser się upłynnia, a naleśniki ładnie przyrumieniają. To proste danie naprawdę smakuje doskonale.

Przepis: Chrupiące naleśniki z serem i szynką

Naleśniki te są pyszne i wyjątkowo sycące.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
475 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 150 g żółtego sera w plasterkach
  • 8 plastrów szynki
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówZ mąki, jajek, mleka, wody, łyżki oleju, łyżeczki cukru i szczypty soli rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie usmaż cienkie naleśniki.
  2. Nadziewanie i smażenie naleśnikówNa połówce każdego naleśnika połóż plaster sera, szynki i znów sera. Naleśnik przykryj pustą połową i złóż na pół. Otrzymane naleśniki zrumień z dwóch stron na patelni z olejem.

Wskazówka: W tym przepisie można pominąć szynkę. Naleśniki też wyjdą smaczne i pożywne.

Inne sposoby podgrzania naleśników

Jeśli chcecie zaoszczędzić nieco kalorii na naleśnikach z serem i szynką czy też innych, możecie podgrzać je w inny sposób. Dobrze tu sprawdzi się patelnia beztłuszczowa czy kuchenka mikrofalowa. Nadziane naleśniki można też ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika o temperaturze 170-180 stopni Celsjusza. Co prawda nie wyjdą chrupiące, jak smażone na oleju, ale również będą smaczne, z pysznie ciągnącym serem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...