Te chrupiące naleśniki serwuję na kolację, a nawet obiad. Mają prosty farsz i są sycące
Naleśniki to jedna z tych potraw, którą można podać na słodko lub wytrawnie. Podobnie zresztą jak pierogi czy makaron. Podstawa, a wiec cienkie placki, robi się w zasadzie tak samo. Ewentualnie do ciasta można dodać mniej lub więcej cukru. Gdy jednak zrobicie mniej słodkie ciasto na naleśniki, potem będziecie je mogli nadziać w dowolny sposób. Ja chętnie przerabiam je na pożywne danie, które jest idealne na kolację, a nawet obiad.
Czym nadziać wytrawne naleśniki?
Wytrawne naleśniki można przygotować z rozmaitymi farszami. Ja na przykład lubię naleśniki z farszem pieczarkowym albo szpinakowym. Jednak można je też nadziać podobnie, jak pierogi np. mięsem mielonym, kapustą i grzybami czy twarogiem z ziemniakami. W roli farszu dobrze też sprawdzi się mieszanka podduszonych warzyw.
Jak zrobić chrupiące naleśniki z serem i szynką?
By zamienić cienkie placki w pożywne danie, nie trzeba wiele czasu, ani wysiłku. Ja kładę na nich plasterki szynki i sera, a potem całość podsmażam na patelni z olejem. W tym czasie ser się upłynnia, a naleśniki ładnie przyrumieniają. To proste danie naprawdę smakuje doskonale.
Przepis: Chrupiące naleśniki z serem i szynką
Naleśniki te są pyszne i wyjątkowo sycące.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 475 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 150 g żółtego sera w plasterkach
- 8 plastrów szynki
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naleśnikówZ mąki, jajek, mleka, wody, łyżki oleju, łyżeczki cukru i szczypty soli rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie usmaż cienkie naleśniki.
- Nadziewanie i smażenie naleśnikówNa połówce każdego naleśnika połóż plaster sera, szynki i znów sera. Naleśnik przykryj pustą połową i złóż na pół. Otrzymane naleśniki zrumień z dwóch stron na patelni z olejem.
Wskazówka: W tym przepisie można pominąć szynkę. Naleśniki też wyjdą smaczne i pożywne.
Inne sposoby podgrzania naleśników
Jeśli chcecie zaoszczędzić nieco kalorii na naleśnikach z serem i szynką czy też innych, możecie podgrzać je w inny sposób. Dobrze tu sprawdzi się patelnia beztłuszczowa czy kuchenka mikrofalowa. Nadziane naleśniki można też ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika o temperaturze 170-180 stopni Celsjusza. Co prawda nie wyjdą chrupiące, jak smażone na oleju, ale również będą smaczne, z pysznie ciągnącym serem.