Wrzucam składniki do naczynia i zapiekam. To jednogarnkowe danie to najlepszy przepis na obiad, jaki znam

Dodano:
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami Źródło: Pixabay / m_krohn
Prosta zapiekanka z kurczakiem i warzywami to mój sprawdzony przepis na obiad. Robię ją, gdy zabraknie mi pomysłu na posiłek dla rodziny. Smakuje obłędnie.

Zapiekanka to mój ulubionym rodzaj dania jednogarnkowego. Pracy przy nim zwykle nie ma wiele, bo najczęściej muszę jedynie pokroić składniki i wymieszać je z sosem. Po zapieczeniu mam kilka porcji sycącej potrawy. Tak jest i w przypadku tego szybkiego obiadu. Biorę kurczaka oraz warzywa, kroję je i łączę z prostym sosem. Bliscy są tym posiłkiem więcej niż zachwyceni.

Jak zrobić smaczną zapiekankę z kurczakiem i warzywami?

Wykonanie tego pysznego dania jednogarnkowego jest wręcz banalne. Musisz tylko pokroić składniki, przenieść je do naczynia żaroodpornego wraz z pysznym sosem i serem żółtym i zapiec. Ja wzięłam proste produkty, czyli kurczaka, ziemniaki, pomidory i zieloną fasolkę szparagową. Doprawiłam je ziołami prowansalskimi i zalałam sosem ze śmietany, jajek i czosnku. Po zapieczeniu pod pierzynką serową smakowały wręcz obłędnie, a wszyscy byliśmy najedzeni jeszcze długo po posiłku.

Przepis: Zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Prosta

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
279 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 400 g ziemniaków
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 2 średnie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 150 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie warzyw i mięsaZiemniaki obierz, umyj i pokrój na kawałki. Fasolkę szparagową opłucz, odetnij końcówki. Pomidora sparz, usuń skórkę i pokój na mniejsze części. Cebulę oraz czosnek pozbaw łupin, posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i oprósz solą, pieprzem oraz połową porcji ziół prowansalskich.
  2. Robienie sosu do zapiekankiW misce połącz śmietanę, jajka i 2/3 porcji sera żółtego. Dodaj czosnek, drugą część ziół prowansalskich oraz trochę pieprzu i soli. Wymieszaj.
  3. Składanie i pieczenie zapiekanki z kurczakiem i warzywamiNatłuść naczynie żaroodporne 1 łyżką oleju rzepakowego. Wrzuć do niego wszystkie warzywa i kurczaka. Połącz je z drugą łyżką tłuszczu, po czym wlej przygotowany wcześniej sos. Wierzch zapiekanki posyp odłożonym serem żółtym. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.

Jak podać prosty i szybki obiad z piekarnika?

To danie najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu. Wtedy ser przyjemnie się ciągnie, warzywa nie są rozgotowane, a kurczak zachowuje soczystość. Nie polecam odgrzewania tej zapiekanki – składniki się przesuszą i nie będą apetyczne.

Inne warianty zapiekanki z kurczakiem i warzywami

W tym daniu jednogarnkowym możesz wykorzystać takie warzywa, jakie akurat masz pod ręką. Sprawdzą się m.in. cukinia, bakłażan, brokuł czy marchewka. Świeże produkty z powodzeniem zastąpisz też mrożonymi. Przelej je tylko wcześniej wrzątkiem lub krótko podgotuj, by uwolniona z nich woda nie rozrzedziła sosu i nie utrudniła ścinania się masy.

Zamiast ziół prowansalskich możesz użyć suszonego tymianku, bazylii lub oregano – też będą pasowały do zaproponowanych przeze mnie składników. Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, oprócz czosnku wykorzystaj świeżą papryczkę chili pozbawioną pestek lub ostrą paprykę w proszku. Posyp nią kurczaka lub dodaj do sosu.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...