Z 5 tanich składników robię przepyszną sałatkę. Syci, jak porządne danie
Uwiebiam pożywne sałatki. Mogę je jeść na przekąskę i kolację, a także zabierać na lunch do pracy. Taka potrawa jest tańsza i o niebo lepsza od kupnej przekąski. Szczególnie jeśli przygotuje się ją ze zdrowych składników. Robi się ją naprawdę szybko, choć nieco czasu zabiera ugotowanie ziemniaków i jajek. Można je jednak ugotować wcześniej, bo i tak te składniki dodaje się zimne.
Dlaczego sałatka ziemniaczana z jajkiem jest pożywna?
Sałatka ziemniaczana z jajkiem fakt, że jest sycąca i pożywna, zawdzięcza głównie tym dwóm podstawowym składnikom. Ziemniaki stanowią bowiem doskonałe źródło skrobi, a więc węglowodanu złożonego, który dostarcza nam energii. Warto przy okazji wspomnieć, że ziemniaki jedzone na zimno nie są tuczące. Dzięki temu potrawa wyjdzie nam tylko na zdrowie. Jeśli zaś chodzi o jajka, to jeden z najwartościowszych i najpełniejszych pokarmów. Dostarcza białka, nieco tłuszczu, a także cennych witamin i soli mineralnych.
Z tymi składnikami doskonale komponują się dodatki w postaci cebuli, ogórka i sałaty. Podnoszą one smak i wartość odżywczą przekąski, a także urozmaicają jej strukturę. Nie mówiąc już apetycznym wyglądzie, co przecież też jest bardzo ważne.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z jajkiem?
Przygotowanie sałatki ziemniaczanej z jajkiem należy rozpocząć od ugotowania ziemniaków i jajek. W czasie, gdy dostępne są młode ziemniaki, najlepiej ugotować je w mundurkach i dodać po pokrojeniu. Wtedy zachowają więcej składników odżywczych i będą smaczniejsze. O tej porze roku również warto ziemniaki ugotować w mundurkach, choć po wystudzeniu należy je obrać. Jeśli zaś chodzi o jajka należy je ugotować na twardo, nie przesadzając jednak z czasem. Gdy bowiem będziemy je gotować dłużej niż 10 minut, na żółtkach pojawi się nieapetyczna, zielona obwódka.
Przepis: Sałatka ziemniaczana z jajkiem
Pożywna sałatka ziemniaczana z jajkiem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 195 w każdej porcji
Składniki
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 3-4 jajka
- 1 mała czerwona cebula
- 1 sałata rzymska
- pół ogórka sałatkowego
- 3 łyżki oleju
- szczypiorek
- listki bazylii
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie składnikówZiemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj w mundurkach. Gdy będą miękkie, odcedź je i wystudź, a potem obierz i pokrój w cząstki lub w dużą kostkę. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w cząstki.
- Krojenie dodatkówCebulę obierz, przekrój na pół, pokrój w półkrążki. Ogórek umyj, wytrzyj, pokrój w talarki. Sałatę podziel na pojedyncze liście, opłucz, osusz, porwij na mniejsze kawałki. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie sałatkiW salaterce umieść ziemniaki, cebulę, ogórek, szczypiorek i sałatę. Składniki wymieszaj, dopraw do smaku, polej olejem, ponownie wymieszaj. Na wierzchu ułóż cząstki jajek, całość posyp listkami bazylii.
Co jeszcze można dodać do sałatki ziemniaczanej z jajkiem?
Do sałatki ziemniaczanej można też dodać inne składniki. Zamiast ogórka świeżego, można pokroić ogórek kiszony. Cebulę da się zaś zastąpić posiekaną dymką czy szczypiorkiem. Jeśli ktoś lubi oliwki, również może je dorzucić do sałatki. Podobnie zresztą, jak kawałki tuńczyka z puszki. Wtedy potrawa będzie jeszcze smaczniejsza i pożywniejsza.