Patent na te polędwiczki mam od znajomego szefa kuchni. Przepis jest dziecinnie prosty, a efekt WOW murowany

Dodano:
Marynowane polędwiczki wieprzowe Źródło: Shutterstock / Vicuschka
Pyszne polędwiczki wieprzowe robię bez większego wysiłku. Znajomy szef kuchni podał mi prosty przepis i danie zachwyca nawet wybrednych. Musisz spróbować.

Ten patent na polędwiczki wieprzowe jest iście mistrzowski. Mój znajomy, który jest utalentowanym szefem kuchni, mówi, że to najprostsze, a zarazem najsmaczniejsze danie, jakie zna. Jego wykonanie rzeczywiście nie jest skomplikowane. Trzeba tylko zamarynować mięso i przyrządzić je potem w piecu.

Jak zrobić prostą i pyszną polędwiczkę wieprzową?

Przygotowanie obiadu, który powali twoich bliskich na kolana, nie jest trudne. Mięso musisz tylko oczyścić i dobrze natrzeć kompozycją kilku prostych składników. Resztę w zasadzie załatwi czas, bo długie marynowanie sprawi, że smaki przejdą do polędwiczki. Po upieczeniu będzie soczysta i delikatna jak nigdy wcześniej.

Przepis: Marynowane polędwiczki wieprzowe

Pyszne danie szefa kuchni, którym zrobisz efekt WOW.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
389 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 1 łyżka listków majeranku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie marynatyW miseczce połącz przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, listki tymianku i majeranku lekko roztarte w moździerzu oraz odrobinę soli i pieprzu.
  2. Marynowanie polędwiczki wieprzowejPolędwiczkę oczyść i natrzyj przygotowaną marynatą ze wszystkich stron. Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na kilka godzin.
  3. Pieczenie marynowanej polędwiczki wieprzowejWyjętą z lodówki polędwiczkę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 15-25 minut. Przed pokrojeniem odczekaj 5 minut, by soki się rozłożyły.

Jak podać polędwiczkę z przepisu szefa kuchni?

Do delikatnego i aromatycznego mięsa idealnie pasują warzywa z wody lub ugotowane na parze, a także smakowite purée ziemniaczane z dodatkiem oliwy z oliwek. Znajomy szef kuchni często podaje je z pieczonymi w piecu warzywami korzeniowymi, a więc np. selerem, marchewką lub pietruszką. Raz skusiłam się też na przyrządzenie do tego mięsa purée z topinamburu. Delikatny smak tych produktów świetnie komponuje się z wyrazistą marynatą, w której przyrządzona została polędwiczka wieprzowa.

Inne warianty marynowanej polędwiczki wieprzowej

Polędwiczkę wieprzową możesz zamarynować na wiele sposobów. Znajomy szef kuchni powiedział mi, że lubi to mięso przyrządzać również z dodatkiem soku z cytryny lub pomarańczy. Czasem kusi się też na wyrazistą kompozycję z sosem sojowym i imbirem. Najczęściej jednak stawia na świeże zioła, które z mięsem, w jego opinii, czynią cuda.

Szef kuchni wskazał mi jeszcze, że przy pieczeniu polędwiczki wieprzowej należy pilnować temperatury. Dobrze przyrządzone mięso w jego opinii powinno mieć temperaturę 63-68 stopni Celsjusza. Jeśli masz termometr kuchenny, skorzystaj z niego, by sprawdzić, czy twoja polędwiczka jest dobrze upieczona.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...