Ten pyszny piątkowy obiad zastąpi paluszki rybne. Banalny przepis, który pokochasz

Dodano:
Kawałki ryby w panierce Źródło: Shutterstock / mnimage
Domowe paluszki rybne będą znacznie zdrowsze od gotowych. Wykonanie ich nie zajmie wiele czasu, a taki postny obiad zachwyci od pierwszego kęsa. Musisz spróbować.

Paluszki rybne to produkt, po który wielu Polaków często sięga, by przygotować piątkowy obiad. Kierują się wygodą, bo wystarczy je tylko usmażyć i podać z ulubionymi dodatkami. Jednak postawienie na taki obiad to nie najlepszy pomysł.

Dlaczego paluszki rybne to kiepski wybór?

Wiele dostępnych w sklepach gotowców ma niestety sporo „zapychaczy” w składzie. Najczęściej jest to mąka — pszenna, kukurydziana lub ryżowa — albo skrobia ziemniaczana. Ryba w paluszkach stanowi około 60%. Zdarza się, że jest to mięso mielone, więc nie do końca też wiemy, jakie części ryby zostały użyte do produkcji.

Co więcej, trudno uwierzyć, aż 40% wyrobu stanowi sporządzona ze wspomnianych sypkich produktów panierka. A nawet jeśli – to całkiem sporo niezbyt zdrowego dodatku. W podobnej cenie bowiem możesz kupić filety rybne i samodzielnie je przygotować. Wyjdzie znacznie smaczniej.

Jak zrobić postny obiad lepszy niż paluszki rybne?

Do przygotowania smakowitej ryby w panierce nie potrzeba wiele. Wystarczą dobrej jakości filety i standardowe składniki wykorzystywane do panierowania, czyli mąka pszenna, bułka tarta i jajka. Pracy jest na mniej niż pół godziny, więc polecam spróbować.

Przepis: Kawałki ryby w panierce

Pyszny postny obiad stanowiący świetną alternatywę paluszków rybnych.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
361 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g filetu z dorsza
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g bułki tartej
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie rybyFilety oczyść, potnij na cienkie paseczki i oprósz solą oraz pieprzem. Następnie obtocz je kolejno w mące pszennej, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.
  2. Smażenie rybyNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż na nim przygotowaną rybę na średnim ogniu, aż zrumieni się delikatnie z obu stron (3-4 minut na stronę). Osusz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym lub kratce.

Jak podawać rybę w panierce?

Usmażone kawałki ryby najlepiej smakują z wyrazistą surówką z kapusty kiszonej. Aby ją zrobić, musisz jedynie przesiekać odsączoną z zalewy kiszonkę i wymieszać ją z tartą marchewką oraz odrobiną oleju rzepakowego i pieprzu. Do takiego duetu podaję jeszcze ugotowane i utłuczone ziemniaki. Moja rodzina uwielbia taki postny obiad.

Inne warianty ryby lepszej niż paluszki rybne

Panierkę do ryby możesz urozmaicać podobnie jak w przypadku kotletów schabowych. Dodaj do jajek odrobinę papryki ostrej lub wędzonej, a smak filetów będzie bardziej wyrazisty. Zamiast części bułki tartej możesz też użyć sera, pokruszonych orzechów, krakersów, a nawet chipsów. W każdym przypadku uzyskasz nieco inny efekt, ale danie na pewno będzie nietuzinkowe.

Źródło:
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...