Do ulubionych placków wsypałam jedną przyprawę. Racuchy wyszły pyszne i zniknęły błyskawicznie

Dodano:
Racuchy Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Racuchy z jabłkami mogą być jeszcze lepsze. Ostatnio do ulubionych placków moich dzieci dodałam kardamon. Efekt był tak znakomity, że naprawdę warto spróbować.

Racuchy z jabłkami to w moim domu pozycja obowiązkowa. Dzieci wprost przepadają za tymi słodkimi i puszystymi plackami, a ja mam ogromne pole do popisu, bo przepisów i możliwych dodatków jest bez liku. Ostatnio postawiłam na dość klasyczną wersję i zrobiłam racuchy z jabłkami. Aby jednak nie było nudno, całość doprawiłam kardamonem. To pięknie pachnąca przyprawa, która cudownie podkreśla smak polskiego owocu. Po jej wsypaniu danie nabrało charakteru, a zjedzone zostało niemal błyskawicznie.

Jak zrobić aromatyczne racuchy z jabłkami?

Wykonanie tych puszystych placków nie jest skomplikowane, ale chwilę zajmie. Masa z drożdżami potrzebuje czasu, by urosnąć. Jednak zdecydowanie warto spróbować, bo zamknięte w tym cieście jabłka z odrobiną kardamonu smakują obłędnie.

Przepis: Racuchy drożdżowe z jabłkami i kardamonem

Puszyste placki o zniewalającym zapachu, które pokocha cała twoja rodzina.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
402 w każdej porcji

Składniki

Na rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki cukru

Na ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Dodatkowo:

  • 1 większe twarde jabłko
  • 1płaska łyżeczka kardamonu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Sporządzanie rozczynu drożdżowegoMleko podgrzej do temperatury 30 stopni Celsjusza. Wlej je do niewielkiej miski i wymieszaj z cukrem oraz mąką pszenną. Wkrusz drożdże, a następnie ostrożnie połącz je z pozostałymi składnikami. Naczynie przykryj i odstaw na 10 minut w cieple miejsce, by drożdże zaczęły „pracować”.
  2. Robienie ciasta na racuchyMąką pszenną przesiej do dużej miski, wymieszaj ze szczyptą soli. Wlej rozczyn drożdżowy oraz mleko w temperaturze pokojowej. Wbij jajko i wsyp cukier. Ostrożnie wszystko połącz. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Znów przykryj naczynie i odstaw — tym razem na 45 minut.
  3. Wykańczanie ciasta i smażenie racuchówJabłko umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę. Wrzuć do masy na placki, a następnie wsyp kardamon. Wymieszaj. Pozostaw jeszcze na 10 minut. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Przy pomocy łyżki wykładaj na niego masę, formując niezbyt duże racuchy. Smaż je po 2-3 minuty na stronę na umiarkowanym ogniu i przenoś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Jak podać puszyste placki z jabłkami i kardamonem?

Do tych leciutkich niczym chmurka placuszków najlepiej pasuje cukier puder. Oprószam je niewielką ilością dodatku po tym, jak już nieco ostygną i osuszę je z nadmiaru tłuszczu po smażeniu. Wtedy cukier nie „znika” z powierzchni przysmaku i prezentują się znakomicie.

Inne dodatki do racuchów

Choć te puszyste placki najczęściej przygotowuje się z jabłkami, możliwych dodatków jest znacznie więcej. W sezonie letnim robię ten przysmak ze świeżymi jagodami, borówką amerykańską, jeżyną a nawet porzeczkami. Poza sezonem na świeże owoce możesz wziąć mrożone. Pamiętaj jednak, by usunąć z nich nadmiar wody pojawiający się po rozmrożeniu. Do wymienionych przeze nie dodatków kardamon też świetnie pasuje. A jeśli kardamon w racuchach z jabłkami nie przypadnie ci do gustu, to wypróbuj dodatek aromatycznego cynamonu.

Bardzo smaczne będą także racuchy z bananami pokrojonymi w plasterki lub z nieco twardszą gruszką. Wersja z owocami egzotycznymi takimi jak ananas czy mango również smakuje ciekawie. Owoce te — podobnie jak brzoskwinie poza sezonem — dostępne są najczęściej w puszkach. Nie jest to najzdrowszy wybór, ale od czasu do czasu możesz sobie na taką potrawę pozwolić.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...