Ta sałatka śledziowa zachwyca smakiem i prostotą. Robię ją z tanich, popularnych składników

Dodano:
Sałatka śledziowa Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Jeśli marzy ci się smaczna i zdrowa przekąska, bez problemu możesz ją przygotować w domowym zaciszu. Wystarczą do tego proste, tanie składniki. To właśnie z nich wyczarujesz sałatkę, która sprawdzi się również, jako kolacja.

Ta sałatka większości z was z pewnością przypadnie do gustu. Zawiera bowiem same smaczne i lubiane składniki. Na dodatek nie są one zbyt kosztowne, co jest kolejną zaletą tej smacznej przekąski. Nie mówiąc już o tym, że jest ona zdrowa i bardzo pożywna. A zatem do działa – robimy sałatkę śledziową!

Jak przygotować ziemniaki do sałatki śledziowej?

Do sałatki śledziowej dodaje się gotowane ziemniaki. By były pełne smaku i wartości odżywczych, najlepiej ugotować je w mundurkach, a po wystudzeniu obrać i pokroić na kawałki. Do sałatki śledziowej można też wykorzystać gotowane ziemniaki, które zostały nam z obiadu. Mogą być pokrojone w cząstki, kostkę lub talarki.

Jak zrobić pyszną i tanią sałatkę śledziową?

Do przygotowania sałatki śledziowej wykorzystuję solone filety śledziowe, czyli matjasy. Wcześniej moczę je jednak mniej więcej godzinę w zimnej wodzie, by nie były zbyt słone. Uprzednio gotuję też ziemniaki w mundurkach. Gdy wystygną, obieram je i kroję w kostkę.

Przepis: Sałatka śledziowa z ziemniakami

Sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i ogórkami konserwowymi

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 4 solone filet śledziowe
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Moczenie śledziFilety śledziowe opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na godzinę do namoczenia. W tym czasie możesz raz zmienić wodę na świeżą i zimną. Odsolone śledzie osącz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na nieduże kawałki.
  2. Gotowanie ziemniakówZiemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Gdy wystygną, obierz je i pokrój w dużą kostkę.
  3. Wykańczanie sałatkiCebulę obierz, pokrój w półkrążki. Ogórki osącz, pokrój wzdłuż w plasterki. Dodaj je do śledzi i cebuli razem z posiekaną zieleniną. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z oliwą.

Wartość odżywcza sałatki śledziowej

Moja sałatka śledziowa jest przygotowana z samych zdrowych składników. Pierwsze skrzypce grają w niej śledzie, uważane za jedną z najzdrowszych ryb. To dlatego, że są to tłuste ryby morskie, które odznaczają się wysoką zawartością cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te doskonale wpływają na pracę naszego mózgu i serca. Poza tym śledzie dostarczają nam też pełnowartościowego, lekkostrawnego białka, a także jodu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Drugim ważnym składnikiem mojej sałatki są ziemniaki. Ogólnie nie uchodzą za zbyt zdrowe, bo w połączeniu z tłustym sosem mogą tuczyć. Jednak te, jedzone na zimno, to zupełnie inna bajka. Zawierają bowiem oporną skrobię, która nie jest trawiona przez nasz organizm. Dzięki temu ta sałatka śledziowa jest sycąca, ale nie tucząca.

Smakowe dopełnienie mojej sałatki śledziowej stanowią ogórki konserwowe i cebula. Pierwsze doskonale pobudzają apetyt, a o zaletach cebuli można mówić naprawdę długo. O tej porze roku najbardziej jednak warto docenić fakt, że ma działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Może więc pomóc zwalczyć infekcje.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...