To proste i szybkie ciasto zrobiłam, gdy musiałam zużyć cytryny. Sekretem smaku jest chrupiący dodatek
To ciasto cytrynowe powstało przypadkiem. Szukałam sposobu na wykorzystanie owoców, których udało mi się kupić zdecydowanie za dużo, bym mogła pozwolić sobie na okazyjne dodawanie ich do herbaty. Akurat część z nich pochodziła z uprawy ekologicznej, więc skusiłam się na recepturę wymagającą dodania również skórki owocu. Przepis, który wybrałam, mnie nie zawiódł.
Oprócz cytryn potrzebowałam jeszcze maku. Tego składnika też mam całkiem spory zapas, bo lubię go pochrupać w owsiankach. Kwaskowata cytryna, jak się okazało, doskonale się z nim komponuje. Ciasto wyszło lekko wilgotne i niesamowicie przyjemnie układało się na języku. Tego trzeba spróbować.
Jak zrobić proste ciasto cytrynowe?
Smakowity wypiek z makiem z użyciem soku ze zdrowego owocu powstanie w kilka chwil. Musisz tylko utrzeć masło z cukrem i jajkami, a potem połączyć je z suchymi składnikami oraz cytryną i makiem. Przygotowania nie zajmą ci więcej niż kwadrans, więc jeśli szukasz prostego patentu na smakowity deser z tego, co masz w kuchni, to jest właściwy przepis.
Przepis: Ciasto cytrynowe z makiem
Pyszne ciasto o orzeźwiającym smaku z chrupiącym dodatkiem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 14
- Liczba kalorii
- 462 w każdej porcji
Składniki
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 4 cytryny
- 2 łyżki ziaren maku
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMąkę pszenną przesiej do dużej miski. Połącz ja z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli. Cytryny wyszoruj, otrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
- Wykonanie ciastaMasło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, pojedynczo dodaj jajka. Wsyp skórkę cytrynową i mak. Wlej też sok z owocu. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Pieczenie ciasta cytrynowego z makiemUszykowaną masę umieść w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Wyrównaj wierzch i wstaw do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz około 45 minut.
Jak podać ciasto cytrynowe z dodatkiem maku?
Ciasto cytrynowe z makiem możesz podać na różne sposoby. Moim ulubionym jest posypanie go cukrem pudrem po ostudzeniu i serwowanie z herbatą z dodatkiem plasterka cytryny. Niektórzy jednak ten deser serwują „na bogato” z bitą śmietaną i lodami śmietankowymi lub waniliowymi. Takie dodatki dobrze pasują. Mocno jednak zwiększają kaloryczność przysmaku.
Wskazówki dotyczące ciasta cytrynowego z makiem
Wypiek z makiem zyska na intensywności, jeśli po upieczeniu skropisz go jeszcze dodatkową porcją soku z cytryny. Ponadto pamiętaj, że ciasto cytrynowe będzie pięknie prezentowało się na stole, jeśli polejesz je lukrem, a na wierzchu ułożysz cieniutkie plastry owocu. Mogą to być świeże plastry cytryny lub z syropu.