Podsmażam kilka składników i dodaję ugotowany ryż. Oto mój sposób na szybki obiad z patelni
Pomysł na danie obiadowe z ryżem w roli głównej, zwykle przychodzi mi do głowy, gdy z poprzedniego obiadu zostanie mi sporo ryżu. Zamiast wyrzucać, przerabiam go na zupełnie nową i smaczną potrawę. Wystarczy podsmażyć na patelni kilka składników, a potem dodać ugotowany ryż i całość odpowiednio doprawić. Tym daniem naprawdę można się najeść.
Jaki ryż jest najlepszy do dania z patelni?
Do dania z patelni najlepszy jest ryż ugotowany na sypko. Tylko wtedy nie będzie posklejany i da się go ładnie podsmażyć z innymi dodatkami. Jeśli zaś chodzi o rodzaj, może to być w zasadzie każdy ryż, z wyjątkiem krótkoziarnistego. Ten bowiem ma tendencję do sklejania się. Możecie więc sięgnąć po: ryż biały długoziarnisty, ryż brązowy czy ryż parboiled. Dobrym pomysłem jest też połączenie wybranego ryż z ryżem dzikim, który wygląda niezwykle efektownie na talerzach.
Jak zrobić ryż z mięsem i warzywami na patelni?
Przygotowanie tego dania należy rozpocząć od ugotowania na sypko ryżu. Gdy ten stygnie, należy podsmażyć warzywa i mięso. Potem dodaje się do nich ryż i całość przesmaża się kilka minut na tłuszczu z dodatkiem przypraw. W tym czasie danie nabierze wyraźnego smaku i połączy się w pyszną całość.
Przepis: Ryż z mięsem i warzywami z patelni
Sycący ryż z patelni z dodatkiem warzyw i mięsa z kurczaka
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 250 g fileta z piersi kurczaka
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 100 g fasolki szparagowej
- 2-3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- papryka słodka i ostra
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówRyż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. Przemieszaj go widelcem, odstaw by przestygł. Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paski, oprósz przyprawami. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę oczyść, pokrój w słupki. Fasolkę opłucz, pokrój na kawałki. Czosnek i imbir obierz, posiekaj.
- Podsmażanie składnikówNa patelni rozgrzej olej. Wsyp cebulę i zeszklij ją na niedużym ogniu. Dodaj marchewkę, fasolkę i groszek i smaż je kilka minut, często mieszając. Dorzuć czosnek i imbir, całość chwilę przesmaż. Warzywa zdejmij z patelni. Teraz na patelni zrumień paski mięsa.
- Smażenie daniaDo podsmażonego mięsa dodaj podsmażone warzywa i ryż. Dodaj też sos sojowy i przyprawy. Całość smaż kilka minut, cały czas mieszając. Potrawę dopraw do smaku.
Jakie warzywa można dorzucić do ryżu z patelni?
Jeśli chodzi o smażenie na patelni, to sprawdzi się tu wiele warzyw. Ważne by nie były zbyt soczyste, bo wtedy rozpadną się w czasie smażenia i zbyt mocno nawilżą ryż. Lepiej więc unikać pomidorów. Pozostałe warzywa są jak najbardziej godne uwagi. Dobrze, by jednak dodawać warzywa o różnych kolorach, tak by danie zyskało apetyczny wygląd. Można więc sięgnąć np. po paprykę i fasolkę szparagową albo brokuł czy po kukurydzę i cukinię.