Szatkuję trzy warzywa i robię najlepszą sałatkę do słoika. Przepis mam od znajomej ekspertki od żywienia

Dodano:
Robienie sałatki z trzech warzyw Źródło: Shutterstock / Microgen
Sałatka do słoika może być zdrowa. Z receptury otrzymanej od ekspertki od żywności robię prosty obiadowy dodatek, który wspiera zdrowie moje i mojej rodziny. Polecam spróbować.

Sałatka z trzech warzyw to świetny dodatek do dań lub nawet samodzielna przekąska. Zaproponowany mi przez ekspertkę od żywności rarytas to tak naprawdę kiszonka, a więc produkt niezwykle zdrowy i ceniony ze względu na szereg korzystnych właściwości.

Kiszonki zawierają żywe kultury bakterii probiotycznych, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, poprawiając trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Regularne sięganie po moją sałatkę do słoika – lub inne fermentowane wyroby – będzie też pomocne w budowaniu odporności oraz obniżaniu ciśnienia krwi i poziomu tzw. złego cholesterolu. Probiotyki z kiszonek wesprą również układ nerwowy, pomagając zwalczać stres i poprawiając nastrój. Tym samym zalet zrobienia takiego przysmaku jest kilka. Szczęśliwie wykonanie go też jest banalne.

Jak zrobić sałatkę do słoika z trzech warzyw?

Wykonanie smacznej sałatki do słoika zajmuje mniej więcej 15 minut. Ty musisz tylko rozdrobnić warzywa, połączyć je z solą i upakować ciasno w czystym i wyparzonym słoiku z nieuszkodzoną pokrywką. Resztę pracy wykonuje czas. Polecam spróbować, bo smak jest obłędny.

Przepis: Sałatka z trzech warzyw

Pyszna sałatka do słoika polecana rzez ekspertkę od żywności.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
54 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 główki kapusty białej
  • 1/2 główki kapusty czerwonej
  • 2 duże marchewki
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1/2 główki kapusty białej
  • 1/2 główki kapusty czerwonej
  • 2 duże marchewki
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie warzywKapustę biała i czerwoną poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Warzywa przenieś do większej miski.
  2. Nastawianie sałatki do słoikaRozdrobnione warzywa wymieszaj z solą. Ugniataj rękoma, aż puszczą sok. Mieszankę przenieś do wyparzonego słoika, mocno ją dociskając. Zakręć naczynie i odstaw je w ciepłe miejsce na kilka dni. Po tym czasie przenieś do lodówki.

Wskazówki dotyczące sałatki z trzech warzyw

Fermentowana sałatka do słoika najlepiej smakuje po mniej więcej tygodniu od nastawienia. Trzymana w lodówce i zrobiona w czystym naczyniu może cię cieszyć swoim smakiem nawet przez kilka tygodni. Jeśli jednak poczujesz, że ma zbyt ostry zapach lub gorzki smak, powstrzymaj się od jedzenia.

Możesz eksperymentować z dodatkami do sałatki z trzech warzyw. Dodaj starte na tarce jabłko lub gruszkę, a nadasz jej nieco słodyczy i wzbogacisz smak trochę jabłka, gruszki lub innych warzyw.

Do sałatki do słoika możesz też dodać przyprawy. Świetnie pasował będzie np. kminek. Wyrazistą wersję kiszonki uzyskasz natomiast jeśli połączysz warzywa ze startym na tarce imbirem lub czosnkiem albo posiekaną ostrą papryczką.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...