Kasia Sienkiewicz piecze arbuza, a ja robię wegańskiego łososia z taniego warzywa. To najlepsza wersja!
Zawsze fascynowało mnie to, jakie smaki i tekstury można osiągnąć, wykorzystując jedynie roślinne składniki. Dlatego chętnie eksperymentuję z przepisami na wegańskie odpowiedniki mięsa czy ryb. Kiedy tyle osób dziwiło się i śmiało z Kasi Sienkiewicz, która w Radiu Zet pochwaliła się, że piecze arbuza i robi z niego wegańskiego łososia, ja miałam ochotę powiedzieć: „Hej, ale przecież najlepszego wegańskiego łososia robi się z marchewki!”. Taką przekąskę przygotowałam pierwszy raz kilka lat temu na rodzinną imprezę i okazała się tak dobra, że na drugi dzień szykowałam kolejną porcję.
Jak zrobić wegańskiego łososia z marchewki?
Sposobów na zrobienie tej przekąski jest kilka. Elementem wspólnym każdego z nich jest marynowanie podłużnych plasterków marchewki w marynacie z dodatkiem glonów nori. Ważnym dodatkiem jest olej, może być dowolny, ale jeśli tylko masz możliwość, wybierz olej lniany, który również ma charakterystyczny, delikatnie rybny posmak (poza tym jest bardzo zdrowy).
Część przepisów każde najpierw marynować marchewkę, a potem ją upiec. Ja wolę inny sposób i taki podaję w przepisie: to bardzo krótkie gotowanie marchewki (ma pozostać delikatnie chrupiąca), a dopiero potem wrzucenie jej do marynaty. Należy ją marynować minimum 12 godzin, ale najlepsza jest po całej dobie. W trakcie można kilka razy ją dodatkowo przemieszać, aby marynata równomiernie pokryła kawałki warzywa.
Czosnek podaję jako opcję, ale sama zawsze go wykorzystuję. Czasem też zamiast czosnku dodaję odrobinę tartego, świeżego imbiru. Do marynaty można dodać także czosnek w proszku.
Przepis: Łosoś z marchewki
Pomysł na wegańską alternatywę dla łososia.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 12 godz.
- Czas gotowania
- 3 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 119 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże marchewki
- 2 arkusze nori
- 6 łyżek oleju lnianego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
opcjonalnie:
- 1 mały ząbek czosnku
Sposób przygotowania
- Szykowanie marchewkiMarchewkę obierz i pokrój przy pomocy obieraczki na podłużne plastry. Zagotuj w garnku wodę i wrzuć marchewkę na trzy minuty do wrzątku. Następnie schłodź w zimnej wodzie.
- Marynowanie marchewkiWymieszaj olej, sos sojowy, paprykę wędzoną, dodaj pokruszone arkusze nori i opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj dokładnie marynatę z marchewką. Wstaw tak przygotowaną marchewkę na noc do lodówki. Po tym czasie odsącz z marynaty i podawaj w dowolny sposób.
Jak wykorzystać łososia z marchewki?
Tę nietypową przekąskę z marchewki, która smakuje niczym wędzona ryba i nawet kolorem przypomina łososia, można dodać wszędzie tam, gdzie dodałbyś wędzonego łososia. Ja uwielbiam taką marchewkę kłaść na kanapki, a w wersji imprezowej wykorzystuję ją jako dodatek do sałatki (np. z rukoli i ogórka) albo do zrobienia oryginalnych koreczków. Takie plasterki pachnącej i smakującej morzem marchewki można też wykorzystać do przygotowania sushi. Możliwości jest wiele, a ogranicza je jedynie wyobraźnia.