Te placki z sezonowym owocem robię szybko, a biją racuchy na głowę. Przepis jest banalny

Dodano:
Placki z pigwą Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Placki z pigwą to nietuzinkowe danie, które skusi nie tylko amatorów racuchów. Użyty zamiast jabłek kwaśny owoc sprawia, że ciasto nabiera ciekawego smaku. Musisz spróbować.

Pigwa to owoc niedoceniany. Zwykle wykorzystywany jest do sporządzania syropów czy nalewek, a kryje w sobie ogromny potencjał kulinarny. Lekko cierpki i kwaskowy smak pigwy idealnie pasuje do placków. Taką pyszną alternatywę racuchów usmażyłam już nie raz, bo moi bliscy ją wręcz ubóstwiają.

Jak zrobić pyszne placki z pigwą?

To proste danie, które łączy w sobie słodycz z delikatną kwaskowatością, zrobisz szybko i bez większego wysiłku. Wystarczy, że obierzesz pigwę i zetrzesz ją na tarce, a uzyskany mus owocowy połączysz z pozostałymi składnikami ciasta. Po usmażeniu będzie więcej niż pysznie.

Przepis: Placki z pigwą

Pyszne placki z sezonowym owocem, które smakują lepiej niż racuchy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
397 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg pigwy
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie owocówPigwę umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Owoce zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Wykonanie ciasta na racuchyDo dużej miski wbij jajka. Ubij je z cukrem, a następnie wsyp przesianą przez sito mąkę pszenną, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Dodaj też startą pigwę i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Smażenie placków z pigwąNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na średnim ogniu, aż z obu stron będą miały złoty kolor.

Jak podać racuchy z kwaskową nutą?

Gotowe placki z pigwą koniecznie odsącz na papierowym ręczniku i podawaj na ciepło. Świetnie smakują, gdy są posypane cukrem pudrem lub polane miodem. W takiej formie najchętniej zajadają je moje dzieci. Do porcji smakołyku możesz też dodać gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę.

Inne warianty placków z pigwą

Masę na racuchy z kwaskową nutą możesz wzbogacić o przyprawy korzenne. Pigwa, podobnie jak jabłko, wiele zyskuje, gdy wsypuje się do niej nieco cynamonu, kardamonu lub gałki muszkatołowej. Jednak korzystaj z tych dodatków z rozwagą – pół łyżeczki w zupełności wystarczy. Nie chcesz, by ciasto na placki nabrało gorzkiego posmaku.

Jeśli nie posłodzisz ciasta na placki z pigwą – albo choć zmniejszysz znacząco ilość dodawanego cukru – będziesz mogła podać danie na słono np. z serem feta lub ulubioną wędliną. Te nieoczywiste połączenia smakowe są bardzo przyjemne i mojemu mężowi szczególnie przypadły do gustu.

Pigwę w tym przepisie możesz wymieszać z jabłkami. Wybierz jednak owoce w taki sposób, by masa miała jednak kwaskową nutę. Wtedy smak placków wciąż będzie pyszny, cukier stanie się zbędny, a kolor alternatywy racuchów nie wyjdzie zbyt ciemny.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...