To najlepsza kawa na odchudzanie. Wystarczy jedna szczypta aromatycznej przyprawy

Dodano:
Kawa Źródło: Pexels / Esra Afşar
Ta przyprawa jest nazywana naturalnym spalaczem tłuszczu. Jest też popularnym dodatkiem do kawy. Korzyści jest co niemiara, a jedna z nich to przyspieszenie metabolizmu.

Mowa o kardamonie. Ta przyprawa jest naturalnym termogenikiem, to oznacza – mówiąc najprościej – że pomaga organizmowi wytwarzać ciepło, a tym samym zwiększa tempo przemiany materii. To jedna z przypraw (obok. m.in. cynamonu czy imbiru), które są z tego powodu zalecane osobom, które chcą się odchudzać. Warto tu dodać, że także sama kofeina zawarta w kawie zaliczana jest do naturalnych termogeników, dlatego połączenie kawy i kardamonu jest nie tylko smaczne, ale i skuteczne przy odchudzaniu.

Jakie właściwości ma kardamon?

Kardamon można dodawać zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. To przyprawa idealna na jesienno-zimowe dni ze względu na swoje właściwości rozgrzewające. Jednocześnie kardamon nie tylko przyspiesza przemianę materii i pomaga przy odchudzaniu, ale w medycynie naturalnej jest zalecany przy problemach trawiennych i zaparciach.

Kardamon sprawdzi się również jako wsparcie przy infekcjach. Ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a dzięki zawartości olejków eterycznych przyniesie ukojenie przy męczący kaszlu i pomoże udrożnić nos. Dodatkowo kardamon jest też wykorzystywany przy problemach ze zdrowiem jamy ustnej: pomaga zachować świeży oddech i niszczy bakterie.

Jak zrobić kawę z kardamonem?

Kawa z kardamonem może być pysznym wsparciem przy odchudzaniu, ale to też jedna z lepszych kaw z dodatkami. Na pewno posmakuje osobom, które lubią kawy o korzennym smaku i chętnie sięgają po małą czarną z cynamonem czy imbirem.

Do gorącej kawy wystarczy dodać szczyptę lub dwie sproszkowanego kardamonu i dobrze wymieszać. Wiele osób dodaje do kawy całe strąki: dają one aromat, ale nie uwalniają całych swoich cennych składników, dlatego warto je najpierw rozetrzeć w moździerzu, a dopiero potem dodać do kawy. Ilość kardamonu należy dostosować do własnych upodobań – ma on intensywny smak i aromat, dlatego najlepiej zacząć od szczypty, a potem ewentualnie zwiększyć ilość przyprawy. Aby taka kawa zachowała maksimum swoich prozdrowotnych i odchudzających właściwości, nie należy dodawać do niej już cukru, żadnych słodkich syropów czy śmietanki. Najlepsza będzie po prostu czarna kawa z dodatkiem kardamonu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...