Te domowe sajgonki robię często na przekąskę lub kolację. Napełniam je tanim farszem
Wieczór to pora, kiedy mam zwykle więcej czasu na gotowanie. Pichcę więc wtedy potrawy, które lubi moja rodzina. Jedną z nich są domowe sajgonki. Robię je szybko i z niewyszukanych składników, a wszyscy za nimi przepadają. Sajgonki można kupić gotowe, ale wiadomo, że te własnej roboty mają pewniejszy skład i mniej kosztują. Dlatego zawsze mam w domowych zapasach papier ryżowy.
Co to jest papier ryżowy?
Papier ryżowy to cienkie, półprzezroczyste arkusze przygotowane z mąki ryżowej, skrobi z manioku, wody i soli. Są one powszechnie używane w kuchni azjatyckiej. Papier ryżowy służy głównie do przygotowywania lekkich dań, takich jak spring rollsy czy sajgonki. By twarde i suche arkusze zamieniły się w elastyczne płaty, trzeba je krótko namoczyć w wodzie. Warto do niej dodać odrobinę cukru, by w czasie smażenia ładnie się zrumieniły. Zawinięte w papier ryżowy produkty można obsmażyć lub zjeść bez obróbki kulinarnej.
Jak zrobić domowe sajgonki?
Domowe sajgonki zwykle nadziewam jarskim farszem. Robię go z cebuli, kapusty i marchewki. Dorzucam też do niego namoczone i pokrojone w paski grzyby mun. Po podsmażeniu składniki doprawiam sosem sojowym, solą i pieprzem. Farsz do sajgonek często robię dzień wcześniej. Dzięki rozłożeniu przygotowania tego dania na etapy, robi się je naprawdę szybko.
Przepis: Domowe sajgonki
Domowe sajgonki z jarskim farszem z kapusty, marchewki i cebuli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- orientalna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 8 arkuszy papieru ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 300 g białej kapusty
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki grzybów mun
- 2 ząbki czosnku
- ok. 3 cm świeżego imbiru
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówGrzyby mun namocz w ciepłej wodzie. Osącz je i pokrój w paski. Kapustę dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę. Czosnek i imbir obierz, posiekaj.
- Przygotowanie farszuNa patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp cebulę i zeszklij ją. Dodaj marchewkę, kapustę i grzyby. Smaż kilka minut, często mieszając. Do warzyw dodaj czosnek i imbir, całość chwilę przesmaż. Dodaj sos sojowy i smaż całość, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dopraw je do smaku solą i pieprzem.
- Formowanie sajgonekDo głębszego talerza wlej trochę ciepłej wody, posłodź ją. Zanurzaj w niej arkusze papieru ryżowego, przekładaj je na kuchenną deskę. Na każdy arkusz połóż trochę farszu, uformuj sajgonki.
- Smażenie sajgonekNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Na gorący kładź sajgonki i smaż je, co jakiś czas obracając, aż ze wszystkich stron zrobią się rumiane.
Wskazówka: Sajgonki najlepiej smakują podane ze słodkim sosem chili.
Inny farsz do sajgonek
Do moich sajgonek robię zwykle farsz warzywny. Jednak danie z dodatkiem mielonego mięsa będzie o wiele pożywniejsze. Tak więc warzywa można podsmażyć z mielonym mięsem lub nadziać sajgonki farszem z mięsa, grzybów mun i kiełków pszenicy.