Te płatki owsiane to jesienią ulubione śniadanie mojej rodziny. Dodaję do nich nietypowy składnik

Dodano:
Płatki owsiane z dynią Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Płatki owsiane nie muszą być nudne. Jesienią łączę je ze smacznym i tanim warzywem, uzyskując zdrową i rozgrzewającą potrawę. Spróbuj, a też go pokochasz.

Płatki owsiane z dynią to znakomity pomysł na pyszne i rozgrzewające jesienne śniadanie. Wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a moja rodzina wręcz to danie uwielbia. Długo zastanawiałam się, jak zachęcić ich do jedzenia zdrowych płatków i dopiero połączenie ich z dyniowym purée przyniosło pożądany skutek. Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na zaserwowanie posiłku wyglądającego jak deser z modnej kawiarni, ten przepis cię zachwyci.

Jak zrobić kremową owsiankę z dynią?

Połączenie delikatnych w smaku płatków owsianych z upieczoną dynią to prawdziwa uczta dla podniebienia. Do tego wyglądającego niczym wykwintny deser rarytasu śniadaniowego najczęściej wybieram przypominającą dużą cebulę dynię hokkaido. Jej lekko orzechowy smak znakomicie komponuje się z wieloma dodatkami, co stwarza pole do wprowadzania modyfikacji.

Przepis: Płatki owsiane z dynią

To pyszne i zdrowe śniadanie z dynią zachwyca nawet wybrednych, a do tego cudownie rozgrzewa w chłodne jesienne poranki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
7 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
278 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki puree z dyni
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • 40 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie płatków owsianychW garnku podgrzej mleko. Wsyp płatki owsiane i gotuj je na małym ogniu przez 5 minut. Dopraw kardamonem. Do garnka z płatkami owsianymi dodaj purée z dyni. Wymieszaj i podgrzej. Przenieś do misek lub słoiczków.
  2. SerwowanieOrzechy włoskie posiekaj i posyp nimi każdą porcję kremowej owsianki i polej odrobiną miodu.

Jak zamienić owsiankę z dynią w pyszny rozgrzewający deser?

Owsiankę przygotowaną według mojego przepisu śmiało podasz jako pyszny deser. U mnie najczęściej jako dodatki goszczą bita śmietana i orzechy włoskie – które podobnie jak dynia, jesienią smakują najlepiej. Tę kremową owsiankę możesz zaserwować w pucharkach posypaną prażonymi płatkami z migdałów oraz suszonymi owocami. Potraktuj mój przepis jako punkt wyjścia do kulinarnych eksperymentów.

Jak podać owsiankę z dynią jako pyszny deser?

Ta pyszna śniadaniowa potrawa moim zdaniem najlepsza jest na ciepło. Dla mnie obowiązkowe są orzechy włoskie, które przyjemnie urozmaicają teksturę smakołyku. Dzieci z kolei uwielbiają dodatek bitej śmietany. Do tej kombinacji pasują również inne słodkie frykasy np. stopiona czekolada, mus truskawkowy czy powidła śliwkowe. Końcowy smak zależy zatem od twojej wyobraźni. Płatki owsiane z dynią możesz również spakować do słoików i zabrać w drogę. To świetny pomysł na sycące i zdrowe drugie śniadanie do szkoły lub pracy.

Inne warianty płatków owsianych z dynią

Nie musisz decydować się na dodatek kardamonu do purée z dyni. Zamiast niego świetnie sprawdzą się też imbir, cynamon lub gałka muszkatołowa. To bardzo zdrowe i aromatyczne przyprawy, które warto wykorzystywać w kuchni zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Poza poprawianiem smaku bowiem skutecznie rozgrzewają i pomagają budować odporność.

Płatki owsiane z dynią możesz też wzbogacić o odrobinę masła orzechowego, jogurtu naturalnego lub mleczka kokosowego. Te produkty nie tylko świetnie podkreślą smak do dyniowego purée, ale też nadadzą owsiance bardziej kremowej konsystencji.

Smaczny dodatek do płatków owsianych w postaci pieczonej dyni możesz też przygotować w wersji wytrawnej. Użyj soli, pieprzu lub szczypty papryki wędzonej, a uzyskasz nietuzinkowy smak.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...