Te płatki owsiane to jesienią ulubione śniadanie mojej rodziny. Dodaję do nich nietypowy składnik
Płatki owsiane z dynią to znakomity pomysł na pyszne i rozgrzewające jesienne śniadanie. Wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a moja rodzina wręcz to danie uwielbia. Długo zastanawiałam się, jak zachęcić ich do jedzenia zdrowych płatków i dopiero połączenie ich z dyniowym purée przyniosło pożądany skutek. Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na zaserwowanie posiłku wyglądającego jak deser z modnej kawiarni, ten przepis cię zachwyci.
Jak zrobić kremową owsiankę z dynią?
Połączenie delikatnych w smaku płatków owsianych z upieczoną dynią to prawdziwa uczta dla podniebienia. Do tego wyglądającego niczym wykwintny deser rarytasu śniadaniowego najczęściej wybieram przypominającą dużą cebulę dynię hokkaido. Jej lekko orzechowy smak znakomicie komponuje się z wieloma dodatkami, co stwarza pole do wprowadzania modyfikacji.
Przepis: Płatki owsiane z dynią
To pyszne i zdrowe śniadanie z dynią zachwyca nawet wybrednych, a do tego cudownie rozgrzewa w chłodne jesienne poranki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 7 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 278 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki puree z dyni
- ¼ łyżeczki kardamonu
- 40 g orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie płatków owsianychW garnku podgrzej mleko. Wsyp płatki owsiane i gotuj je na małym ogniu przez 5 minut. Dopraw kardamonem. Do garnka z płatkami owsianymi dodaj purée z dyni. Wymieszaj i podgrzej. Przenieś do misek lub słoiczków.
- SerwowanieOrzechy włoskie posiekaj i posyp nimi każdą porcję kremowej owsianki i polej odrobiną miodu.
Jak zamienić owsiankę z dynią w pyszny rozgrzewający deser?
Owsiankę przygotowaną według mojego przepisu śmiało podasz jako pyszny deser. U mnie najczęściej jako dodatki goszczą bita śmietana i orzechy włoskie – które podobnie jak dynia, jesienią smakują najlepiej. Tę kremową owsiankę możesz zaserwować w pucharkach posypaną prażonymi płatkami z migdałów oraz suszonymi owocami. Potraktuj mój przepis jako punkt wyjścia do kulinarnych eksperymentów.
Jak podać owsiankę z dynią jako pyszny deser?
Ta pyszna śniadaniowa potrawa moim zdaniem najlepsza jest na ciepło. Dla mnie obowiązkowe są orzechy włoskie, które przyjemnie urozmaicają teksturę smakołyku. Dzieci z kolei uwielbiają dodatek bitej śmietany. Do tej kombinacji pasują również inne słodkie frykasy np. stopiona czekolada, mus truskawkowy czy powidła śliwkowe. Końcowy smak zależy zatem od twojej wyobraźni. Płatki owsiane z dynią możesz również spakować do słoików i zabrać w drogę. To świetny pomysł na sycące i zdrowe drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Inne warianty płatków owsianych z dynią
Nie musisz decydować się na dodatek kardamonu do purée z dyni. Zamiast niego świetnie sprawdzą się też imbir, cynamon lub gałka muszkatołowa. To bardzo zdrowe i aromatyczne przyprawy, które warto wykorzystywać w kuchni zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Poza poprawianiem smaku bowiem skutecznie rozgrzewają i pomagają budować odporność.
Płatki owsiane z dynią możesz też wzbogacić o odrobinę masła orzechowego, jogurtu naturalnego lub mleczka kokosowego. Te produkty nie tylko świetnie podkreślą smak do dyniowego purée, ale też nadadzą owsiance bardziej kremowej konsystencji.
Smaczny dodatek do płatków owsianych w postaci pieczonej dyni możesz też przygotować w wersji wytrawnej. Użyj soli, pieprzu lub szczypty papryki wędzonej, a uzyskasz nietuzinkowy smak.