Ten szybki makaron robię na ciepłą kolację. Jeden składnik sprawia, że danie smakuje obłędnie
Ciepła kolacja w postaci makaronu w sosie pomidorowym jest znakomitym pomysłem nie tylko wtedy, gdy za oknem robi się nieco chłodniej. Do tego prostego przepisu wracam regularnie, a w daniu nigdy nie brakuje mi smaku. Moim sekretnym składnikiem są czarne oliwki ze słoika. Uwielbiam ich lekką słoność, która z sosem pomidorowym komponuje się znakomicie. Fakt, że zrobienie tej pysznej potrawy zajmuje niespełna pół godziny, jest dodatkową zaletą.
Jak zrobić smaczny makaron w sosie pomidorowym?
Wykonanie tej ciepłej kolacji zajmuje mi mniej niż pół godziny. Gotuję makaron spaghetti według instrukcji producenta, a w międzyczasie przyrządzam banalny sos pomidorowy ze składników, które zawsze mam pod ręką. Na koniec łączę go z kluskami i posypuję świeżą natką pietruszki. Jest przepysznie.
Przepis: Makaron w sosie pomidorowym z oliwkami
Prosty i szybki makaron, który zastąpi ci kolację.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 200 g suchego makaronu spaghetti
- 2 duże pomidory
- 50 g czarnych oliwek bez pestek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżka natki pietruszki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMakaron spaghetti ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź. Cebulę obierz i posiekaj. Podobnie potraktuj czosnek. Oliwki wyjmij z zalewy, przekrój na pół. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Robienie sosu pomidorowegoNa patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek, krótko przesmaż. Wrzuć pomidory i duś przez 7-10 minut. Wrzuć oliwki, a następnie dopraw ziołami, pieprzem i solą.
- Podawanie makaronu w sosie pomidorowym z oliwkamiOdcedzony makaron wrzuć na patelnię z sosem pomidorowym. Dobrze wymieszaj. Przenieś na talerze i posyp natką pietruszki.
Jak podać szybki makaron z sosem pomidorowym?
Do dania oprócz natki pietruszki zwykle już nic nie dodaję. Jeśli jednak chcesz, aby był bardziej sycący, możesz posypać go startym na tarce parmezanem, dodać pokruszoną fetę lub cienkie paseczki białej mozzarelli. Będzie pysznie, bo ser podbije smak dania.
W moim makaronie w sosie pomidorowym pod koniec gotowania czasem lądują też ugotowane warzywa, które zawieruszyły się w lodówce. Ostatnio w ten sposób wzbogaciłam potrawę m.in. o brokuły i duszoną cukinię.
Inne warianty makaronu w sosie pomidorowym
Do przygotowania tej ciepłej kolacji możesz wykorzystać zarówno pomidory świeże, jak i krojone z puszki. Te drugie bardzo często wybieram poza sezonem lub, gdy się spieszę. Bywa też, że mój sos pomidorowy powstaje na bazie passaty pomidorowej, a nawet gotowego ketchupu. Rozrabiam je z niewielką ilością wodą i doprawiam sosem sojowym czy octem jabłkowym, by nie były zbyt słodkie.
W chłodniejsze dni decyduję się często na przygotowanie makaronu w sosie pomidorowym z ostrą papryczką. Kawałek świeżego chili pozbawiam pestek, siekam i wrzucam na patelnię wraz z czosnkiem. Dobrą opcją będzie też użycie płatków chili.