Moja rodzina kocha taki obiad. Kopytka z tym pysznym gulaszem smakują lepiej niż danie z restauracji

Dodano:
Kopytka z gulaszem wieprzowym Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Kopytka z gulaszem to mistrzowskie danie. Obiad jak z restauracji robię z rodzinnego przepisu, a moi bliscy zajadają się nim z przyjemnością. Musisz spróbować.

Kopytka z gulaszem wieprzowym to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia przyrządzała mięso z łopatki w delikatnym sosie z dodatkiem koncentratu pomidorowego i podawała je z przyjemnie rozpływającymi się w ustach kopytkami. Teraz ja biorę jej przepis i gotuję ten aromatyczny posiłek dla swoich najbliższych. Ten smak zawsze ich zachwyca.

Jak zrobić pyszne kopytka z gulaszem?

Bogaty smak, przyjemna konsystencja i długo utrzymujące się uczucie sytości po zjedzeniu to powody, dla których warto, aby zrobić ten aromatyczny gulasz. Zajmie to nieco dłuższą chwilę, bo sekretem uzyskania tak pysznego mięsa jest jego długie i wolne gotowanie wraz z dodatkami. W międzyczasie jednak zdążysz zrobić wybitne kopytka, z którymi je podasz. Odpowiednie planowanie sprawi zatem, że robienie posiłku nie zajmie całego dnia.

Przepis: Kopytka z gulaszem wieprzowym

Pyszny obiad jak z restauracji z mięciutkimi kluskami ziemniaczanymi.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
605 w każdej porcji

Składniki

Na gulasz:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 300 ml bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Na kopytka:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówŁopatkę wieprzową oczyść. Pokrój ją w kostkę o boku 2,5 cm. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj.
  2. Smażenie mięsa i warzywNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Obsmaż na nim wieprzowinę, w trakcie oprószając ją słodką papryką, pieprzem i solą. Gdy będzie lekko rumiana, wrzuć cebulę. Zeszklij ją, a następnie dodaj czosnek. Po chwili wrzuć też ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty.
  3. Duszenie gulaszu wieprzowegoNa patelnie wlej bulion. Zawartość naczynia doprowadź do wrzenia i duś na wolnym ogniu przez 90 minut. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu. Na koniec dopraw danie majerankiem, pieprzem i solą.
  4. Robienie kopytekZiemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Przeciśnij je przez praskę, a następnie połącz z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Wyrób ciasto i uformuj z niego wałek. Potnij go w prostokątne kluski. Ugotuj je w osolonym wrzątku (2-3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię płynu). Odcedź.

Jak serować ten obiad jak z restauracji?

Gotowy gulasz wieprzowy podawaj z ugotowanymi kopytkami. Danie polecam dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki, która nada mu przyjemnej świeżej nuty. Osobiście lubię też oprószyć ułożoną na talerzu potrawę dodatkową porcją grubo zmielonego czarnego pieprzu, ale ten dodatek nie jest już obowiązkowy.

Z czym podać gulasz zamiast kopytek?

Aromatyczny gulasz z tego przepisu możesz podać z innym dodatkiem. Świetnie sprawdzą się np. ugotowana na sypko kasza gryczana niepalona czy wyjątkowo sycąca kasza jaglana.

Dobrym pomysłem będzie też ułożenie mięsnego gulaszu na kremowym purée ziemniaczanym lub ziemniaczano-selerowym. Ten drugi dodatek sprawi, że danie będzie bardziej wykwintne i idealnie wpasuje się w menu na uroczysty rodzinny obiad.

Kluski ziemniaczane do tego dania możesz też przygotować z dodatkiem dyni lub marchewki. Pomidorowy smak sosu dobrze pasuje do lekkiej słodyczy tych warzyw.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...