Dwa składniki i 30 minut wystarczą, by zrobić niskowęglowodanowy obiad. To zdrowe danie dla każdego
Posiłki o niskiej zawartości węglowodanów to propozycja nie tylko dla osób na diecie odchudzającej oraz diabetyków. Danie z poniższego przepisu może stanowić urozmaicenie codziennego jadłospisu każdego, komu zależy na zdrowym odżywianiu. A jeżeli nie stosujesz diety niskowęglowodanowej, to kurczaka z cukinią z mojego przepisu możesz wykorzystać jako nadzienie do tarty oraz zapiekanki ziemniaczanej lub makaronowej, a także podawać np. z ryżem lub ulubioną kaszą.
Kurczak z cukinią – jak przygotować tę potrawę?
Niskowęglowodanowy obiad nie musi być nudny! Bez dużego wysiłku można przygotować wiele pysznych i sycących posiłków, które nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Takim posiłkiem jest właśnie pierś z kurczaka z cukinią. Potrawę dopasujesz do własnych preferencji smakowych, dodając do niej ulubione zioła i przyprawy oraz warzywa o niskiej zawartości skrobi.
Przepis: Kurczak z cukinią
Pierś z kurczaka z cukinią to potrawa, która nie wymaga wiele pracy. Wystarczy pokroić i usmażyć składniki oraz przyprawić gotową potrawę.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 599 w każdej porcji
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- 1/3 szklanki bulionu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Do przyprawienia:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/3 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki rozmarynu
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- szczypiorek
- 1 cytryna
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPiersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę lub paseczki. Młodą cukinię umyj, osusz i pokrój w kostkę. Jeżeli cukinia ma grubą, twardą skórkę i zawiązała pestki, to obierz ją i wydrąż nasiona przed krojeniem.
- Smażenie cukiniiNa patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj cukinię i smaż na średnim ogniu, aż się przyrumieni i zmięknie. Dopraw cukinię do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zdejmij gotową cukinię z patelni i przełóż na talerz lub do miski.
- Smażenie mięsaNa patelnię po smażeniu cukinii dodaj pozostałą oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz dodaj mięso i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż przyrumieni się z każdej strony. Wskazówka: pokrojona w niewielką kostkę pierś z kurczaka nie wymaga długiego smażenia. Zazwyczaj wystarczy 6-7 minut smażenia na średnim ogniu, żeby mięso było niemal gotowe. Posyp podsmażonego kurczaka słodką i wędzoną papryką, czosnkiem, oregano oraz rozmarynem i wymieszaj.
- Dodanie bulionuPodlej mięso bulionem (warzywnym lub mięsno-warzywnym) i duś na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podczas duszenia płyn powinien całkowicie wyparować. Sprawdź, czy mięso jest miękkie.
- Dodanie cukiniiZgarnij gotowe mięso na jedną stronę patelni i dodaj cukinię. Podgrzewaj 1-2 minuty na małym ogniu, starając się nie wymieszać składników. W międzyczasie umyj, osusz i posiekaj szczypiorek (lub cebulkę dymkę) oraz przygotuj 1-2 plasterki cytryny do dekoracji potrawy.
Jak podawać kurczaka z cukinią?
Kurczaka z cukinią możesz podawać bezpośrednio z patelni lub przełożyć porcje potrawy na talerze. Przed podaniem posyp danie zieleniną i udekoruj cytryną. Możesz również skropić mięso oraz cukinię sokiem z cytryny. Jako dodatek do kurczaka z cukinią idealnie sprawdzi się np. świeży szpinak z odrobiną oliwy z oliwek, posiekaną papryczką chili oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.