Ten patent na placki ziemniaczane podpatrzyłam w warszawskiej restauracji. Danie smakuje i wygląda genialnie

Dodano:
Placki ziemniaczane z szynką i jajkiem sadzonym Źródło: Shutterstock / Bildagentur Zoonar GmbH
Placki ziemniaczane nie muszą być nudne. Podczas wizyty w restauracji podpatrzyłam świetny sposób na urozmaicenie tego klasycznego dani. Zrobienie go jest banalne.

Placki ziemniaczane to danie, które chyba nigdy mi się nie nudzi. Niedawno, podczas wizyty w ulubionej restauracji, spróbowałam świetnej wersji wzbogaconej o jajka i szynkę. Szybko postanowiłam odtworzyć ją w domu. Wykonanie okazało się proste, a rodzina była zachwycona efektami. Teraz nie ma tygodnia, by nie spytali, czy znowu usmażę ten przysmak.

Jak zrobić pyszne placki ziemniaczane?

Przygotowanie tego bogatego dania na bazie ziemniaków wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy, że usmażysz placki „jak zwykle”, a w trakcie przyrządzisz pyszne jajka sadzone. Ułożenie składników na talerzu nie będzie wymagające. Spróbuj koniecznie — smak tej potrawy wart jest spędzenia dłuższej chwili w kuchni, a do tego wygląda bardzo apetycznie.

Przepis: Placki ziemniaczane z szynką i jajkiem sadzonym

Pyszne placki jak z restauracji, które zrobisz niemal bez wysiłku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
659 w każdej porcji

Składniki

Na placki ziemniaczane:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • 4 jajka
  • 4 duże plastry szynki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy na placki ziemniaczaneZiemniaki obierz i umyj. Cebulę pozbaw łupiny. Oba warzywa zetrzyj na tarce o większych oczkach. Z warzywnej pulpy odciśnij nadmiar wody. Połącz z mąką pszenną oraz jajkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Smażenie placków ziemniaczanychNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Przy pomocy łyżki uformuj cztery dość spore, ale niezbyt grube placki. Smaż je na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
  3. Robienie jajek sadzonychNa osobnej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego. Wbij jajka, zachowując między nim odstępy. Smaż na niewielkim ogniu przez 5-7 minut, pod koniec przykrywając patelnię.
  4. Podawanie placków jak z restauracjiGotowe placki ziemniaczane ułóż na talerzach. Na każdym z nich umieść po plastrze szynki i po jednym jajku sadzonym. Posyp szczypiorkiem.

Jak podać placki jak z warszawskiej restauracji?

Do tej bogatej wersji placków ziemniaczanych wielu dodatków nie potrzebujesz. Znakomicie smakują solo lub z klasykami takimi jak kwaśna śmietana czy gęsty jogurt naturalny. Jeśli chcesz, możesz podać prostą sałatkę z pomidorów i cebulki, albo miks sałat z winegretem, świeżym ogórkiem i pomidorkami cherry posypany pestkami słonecznika lub dyni.

Dobrym dodatkiem będą też sosy np. pomidorowy lub tzatziki, którego czosnkowa nuta świetnie podkreśla smak wszystkich elementów dania.

Inne warianty placków ziemniaczanych

Na szynce, a pod jajkami, możesz ułożyć duszony z dodatkiem czosnku szpinak. To świetna opcja, by dostarczyć sobie jeszcze więcej witamin i minerałów, a przy okazji urozmaicić smak dania. Polecam skorzystanie ze świeżych zielonych liści i samodzielne rozdrobnienie ząbków czosnku – taki dodatek jest bardziej aromatyczny niż doprawiona suszoną przyprawą wersja przyrządzona na bazie mrożonki.

Do ciasta na placki ziemniaczane możesz też dodać ulubione przyprawy np. ostrą paprykę, kurkumę lub curry. Danie od razu nabierze charakteru i stanie się przyjemnie rozgrzewające. Ciekawą opcją będzie też oprószenie jajek sadzonych wspomnianymi dodatkami.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...