Te roladki z cukinii to łatwizna. Robię je z zaledwie dwóch składników, a są przepyszne
Cukinia to tanie i coraz popularniejsze u nas warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Fakt, że dość często po nie sięgamy wynika z pewnością z delikatnego smaku tego warzywa. Doskonale bowiem komponuje się z różnymi dodatkami. Dobrze jednak, gdy dodatek ma na tyle wyrazisty smak, by nadać całej potrawie charakteru. Tak też się dzieje, gdy połączymy cukinię z serem feta.
Jak przygotować ser feta do roladek?
Ser feta do roladek można jedynie pokroić w spore bloczki i owinąć je grillowanymi plastrami cukinii. Jednak przekąska będzie o wiele lepiej smakowała, jeśli wcześniej ser zamarynujemy w kilku składnikach. Ja marynatę do sera feta robię zwykle z oliwy z oliwek, ząbków czosnku i odrobiny posiekanej papryczki chili. Można też do niej dorzucić trochę ziaren pieprzu czy świeżych listków ziół, np. rozmarynu, tymianku. Gdy ser poleży w tych dodatkach kilka godzin, zyska niepowtarzalny aromat. A wonną oliwą można skropić gotowe roladki.
Jak zrobić roladki z cukinii i sera feta?
Przygotowanie roladek z cukinii i sera feta jest banalnie proste i nie może się nie udać. Nic tu bowiem nie trzeba smarować i nie trzeba uważać, by farsz nie wypłynął. Farszem jest bowiem porządnej wielkości słupek sera, który owijamy plastrem cukinii. Ta prosta przekąska zachwyca doskonale zbalansowanym smakiem.
Przepis: Roladki z cukinii i sera feta
Roladki z grillowanych plastrów cukinii i sera feta
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 115 w każdej porcji
Składniki
- 2 nieduże, młode cukinie
- 270 g sera feta lub typu feta
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- kawałek ostrej papryczki
Sposób przygotowania
- Marynowanie seraDo oliwy z oliwek dodaj zmiażdżony czosnek i posiekaną papryczkę. Ser pokrój w grubsze słupki i zalej go przygotowaną marynatą. Całość odstaw na co najmniej 4 godziny do lodówki.
- Grillowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. Każdy posmaruj oliwą, zgrilluj z dwóch stron na ruszcie lub zrumień na patelni grillowej lub zwykłej. Plastry warzywa wystudź.
- Formowanie roladekSer feta wyjmij z marynaty i lekko go osącz. Każdy słupek owiń plastrem cukinii. Roladki ułóż na półmisku, skrop aromatyczną oliwą.
Wskazówka: Aromatyczną oliwę, która została po zamarynowaniu sera, warto wykorzystać jako dodatek do sałatek lub do marynowania mięs.
Inna wersja roladek z cukinii
Zamiast sera feta do roladek można wykorzystać ser typu feta. Jest tańszy i łatwiej dostępny niż oryginalna feta, a smakuje dosyć podobnie. Oprócz słupka sera w plastry cukinii można zawinąć też suszone pomidory czy listki bazylii. Przekąska również będzie smakowała znakomicie.