Te roladki z cukinii to łatwizna. Robię je z zaledwie dwóch składników, a są przepyszne

Dodano:
Roladki z cukinii i sera Źródło: Shutterstock / hadasit
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, jeśli chodzi o przygotowanie roladek. Łatwo da się bowiem pokroić w długie, cienkie plastry, a potem wystarczy trochę fantazji, by zamienić je w coś pysznego. Ja łączę ją tylko z jednym dodatkiem.

Cukinia to tanie i coraz popularniejsze u nas warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Fakt, że dość często po nie sięgamy wynika z pewnością z delikatnego smaku tego warzywa. Doskonale bowiem komponuje się z różnymi dodatkami. Dobrze jednak, gdy dodatek ma na tyle wyrazisty smak, by nadać całej potrawie charakteru. Tak też się dzieje, gdy połączymy cukinię z serem feta.

Jak przygotować ser feta do roladek?

Ser feta do roladek można jedynie pokroić w spore bloczki i owinąć je grillowanymi plastrami cukinii. Jednak przekąska będzie o wiele lepiej smakowała, jeśli wcześniej ser zamarynujemy w kilku składnikach. Ja marynatę do sera feta robię zwykle z oliwy z oliwek, ząbków czosnku i odrobiny posiekanej papryczki chili. Można też do niej dorzucić trochę ziaren pieprzu czy świeżych listków ziół, np. rozmarynu, tymianku. Gdy ser poleży w tych dodatkach kilka godzin, zyska niepowtarzalny aromat. A wonną oliwą można skropić gotowe roladki.

Jak zrobić roladki z cukinii i sera feta?

Przygotowanie roladek z cukinii i sera feta jest banalnie proste i nie może się nie udać. Nic tu bowiem nie trzeba smarować i nie trzeba uważać, by farsz nie wypłynął. Farszem jest bowiem porządnej wielkości słupek sera, który owijamy plastrem cukinii. Ta prosta przekąska zachwyca doskonale zbalansowanym smakiem.

Przepis: Roladki z cukinii i sera feta

Roladki z grillowanych plastrów cukinii i sera feta

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
115 w każdej porcji

Składniki

  • 2 nieduże, młode cukinie
  • 270 g sera feta lub typu feta
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek ostrej papryczki

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie seraDo oliwy z oliwek dodaj zmiażdżony czosnek i posiekaną papryczkę. Ser pokrój w grubsze słupki i zalej go przygotowaną marynatą. Całość odstaw na co najmniej 4 godziny do lodówki.
  2. Grillowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. Każdy posmaruj oliwą, zgrilluj z dwóch stron na ruszcie lub zrumień na patelni grillowej lub zwykłej. Plastry warzywa wystudź.
  3. Formowanie roladekSer feta wyjmij z marynaty i lekko go osącz. Każdy słupek owiń plastrem cukinii. Roladki ułóż na półmisku, skrop aromatyczną oliwą.

Wskazówka: Aromatyczną oliwę, która została po zamarynowaniu sera, warto wykorzystać jako dodatek do sałatek lub do marynowania mięs.

Inna wersja roladek z cukinii

Zamiast sera feta do roladek można wykorzystać ser typu feta. Jest tańszy i łatwiej dostępny niż oryginalna feta, a smakuje dosyć podobnie. Oprócz słupka sera w plastry cukinii można zawinąć też suszone pomidory czy listki bazylii. Przekąska również będzie smakowała znakomicie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...