Zupa pieczarkowa mojej babci jest najlepsza na świecie. Poznałam jej sekret
Zupa pieczarkowa stanowi klasykę polskiej kuchni. Pamiętam z dzieciństwa, jak babcia przyrządzała nam taki posiłek. Pachniał obłędnie, a smak był niezwykle bogaty. Długo próbowałam osiągnąć podobny efekt, ale ciągle czegoś mi brakowało. W końcu poznałam przepis babuni i już wiem, co jest niezbędne.
Babcia zawsze podsmażała warzywa, zanim zalała je bulionem. Na patelni delikatnie karmelizowały się, nadając zupie z grzybów intensywniejszego, lekko słodkiego smaku. Tym razem postąpiłam podobnie i rodzina zjadła posiłek w mgnieniu oka. Musisz spróbować.
Jak zrobić najlepszą zupę pieczarkową?
Ta zupa z grzybami powstanie w mniej niż godzinę. Wystarczy, że podsmażysz warzywa, a następnie ugotujesz je w bulionie, pod koniec wrzucając jeszcze rozdrobnione pieczarki. Całość już wtedy trzeba będzie tylko doprawić. Prawda, że proste?
Przepis: Zupa pieczarkowa na warzywnym bulionie
Prosta i pyszna zupa z grzybów, której smak cię zachwyci.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 265 w każdej porcji
Składniki
- 300 g pieczarek
- 500 g ziemniaków
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1 średnia marchewka
- 1 cebula
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMarchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbaw łupiny i posiekaj. Pieczarki opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Smażenie warzywW dużym garnku rozgrzej masło klarowane. Zeszklij na nim cebulę. Następnie wrzuć marchewkę i smaż do 5 minut. Dodaj ziemniaki i podsmażaj jeszcze przez 5 minut.
- Gotowanie zupy pieczarkowejWarzywa zalej bulionem. Wrzuć przyprawy w kawałku i wsyp szczyptę soli. Gotuj przez 10 minut, licząc od momentu, gdy zawartość garnka zawrze. Dodaj pieczarki i przyrządzaj zupę jeszcze przez 5-7 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Jak podać prostą zupę pieczarkową?
Osobiście za tym nie przepadam, ale danie możesz zabielić śmietaną 18%. Wystarczy, że dodasz 4-5 czubatych łyżek na cały garnek zupy. Wcześniej zmieszaj nabiał z niewielką ilością gorącego płynu, a unikniesz powstania grudek.
Gotową potrawę możesz też posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Oba dodatki znakomicie podkreślają smak grzybów, choć ja preferuję zieloną pietruszkę. Dobrym uzupełnieniem zupy z grzybami będą też grzanki. Wykonaj je np. z bułki wrocławskiej czy kajzerki, a będzie tanio i pysznie.
Inne wersje zupy pieczarkowej
Klasyczną zupę pieczarkową możesz zblendować. Zabieg sprawi, że nabierze ona kremowej konsystencji. Jeśli jeszcze zdecydujesz się na dodatek mleka kokosowego, uzyskasz nietuzinkowe danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Aby zupa grzybowa była bardziej treściwa, do jej przygotowania wykorzystaj bogaty w białko bulion drobiowy. Wywar nie zdominuje smaku, a jedynie delikatnie go wzmocni i sprawi, że będzie odbierany jako głębszy.