Nie zgadniecie z czego robię te roladki z jabłkiem. Powstają w parę chwil, jeszcze szybciej znikają
Bardzo lubię rozmaite roladki. Robi się je bowiem zazwyczaj szybko i łatwo, a smakują doskonale. To zasługa odpowiedniego doboru składników. Roladki można zrobić z różnych produktów, słodkie i wytrawne. Dziś czas na słodkie, deserowe roladki z bardzo popularnego składnika, jakim jest pieczywo tostowe.
Jakie pieczywo przeznaczyć na słodkie roladki?
Na słodkie roladki najlepiej nadaje się pszenne pieczywo tostowe. Ma ono delikatny smak, jest jasne i doskonale komponuje się ze smakiem słodkich dodatków. Można tu też wykorzystać maślane pieczywo tostowe, a nawet pełnoziarniste. To drugie będzie z pewnością najzdrowszą opcją, choć nieco bardziej się kruszy. Przed wałkowaniem pieczywa należy odkroić skórkę chleba. Dzięki temu roladka będzie jednorodna i łatwiej da się rozwałkować pieczywo.
Jak zrobić roladki z jabłkiem?
Słodkie roladki z jabłkiem robi się szybko i prosto. Pieczywo trzeba tylko rozwałkować na cienki placek, a jabłka pokroić w słupki. Można je też krótko poddusić na maśle, dzięki czemu zmiękną i zrobią się smaczniejsze. Potem całość trzeba zrolować i obsmażyć.
Przepis: Roladki z jabłkiem
Słodkie roladki z pieczywa tostowego i jabłek
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 300 w każdej porcji
Składniki
- 8 kromek pieczywa tostowego
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jabłekJabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło, wsyp jabłka i smaż je kilka minut, aż zmiękną i lekko się zrumienią. Dodaj cukier i cynamon, całość wymieszaj, smaż jeszcze 1-2 minuty. Farsz przestudź.
- Przygotowanie pieczywaZ kromek pieczywa tostowego odkrój skórki. Każdą kromkę lekko rozwałkuj wałkiem do ciasta, aby stała się cieńsza i bardziej elastyczna.
- Formowanie roladekNa każdej kromce pieczywa rozłóż trochę nadzienia jabłkowego i całość zroluj, by powstały roladki.
- Smażenie roladekW misce rozkłóć jajko z mlekiem. Każdą roladkę zanurz w mieszance jajecznej. Na patelni rozgrzej olej, kładź roladki i smaż je po kilka minut, co jakiś czas obracając, by równomiernie się usmażyły. Roladki osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprósz je cukrem pudrem.
Inne pomysły na farsz do słodkich roladek
Farsz do słodkich roladek może się składać z zupełnie innych składników. Placki pieczywa tostowego można bowiem posmarować kremem czekoladowo-orzechowym albo serkiem homogenizowanym lub mascarpone. Na warstwie serka warto też ułożyć plasterki lub słupki owoców, np. jabłek, gruszek, śliwek, nektarynek. Po usmażeniu całość zamieni się w smaczny deser.