Ten mleczno-owocowy koktajl robię w 5 minut. Sekretny składnik czyni go zdrowym
Uwielbiam szybkie w przygotowaniu i pyszne koktajle. Stanowią one składnik codziennej diety mojej rodziny i pewnie nigdy się nam nie znudzą, bo różnorodność owoców i innych zdrowych dodatków pozwala przygotować ekspresowy, lekki posiłek w wielu smakach.
Dlaczego warto pić koktajle na bazie kefiru i owoców?
Owocowe oraz owocowo-warzywne koktajle pozwalają zadbać o zdrowie, dostarczając wielu cennych składników odżywczych. Kefir, który często używam do przygotowywania koktajli, zawiera bakterie probiotyczne oraz m.in. białko, wapń, magnez, potas i witaminy z grupy B. Owoce również stanowią cenne źródło witamin i minerałów oraz dostarczają do organizmu ważny dla utrzymania dobrego zdrowia błonnik pokarmowy i naturalne antyoksydanty.
Jak zrobić zdrowy koktajl owocowy na kefirze?
Zdrowy koktajl można przygotować zarówno z owoców sezonowych, jak i owoców egzotycznych. Nie potrzeba do tego specjalistycznego sprzętu oraz wiele czasu – wystarczy najzwyklejszy blender ręczny lub kielichowy oraz 5 minut, żeby cieszyć się smakiem pysznego i pożywnego napoju. Jeżeli nie masz blendera, to możesz rozgnieść owoce widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i powstałą w ten sposób pulpę owocową wymieszać z kefirem.
Do przygotowania pożywnego napoju możesz użyć nie tylko świeżych owoców, ale także owoców mrożonych. Mrożonki zachowują wszystkie składniki odżywcze oraz smak i mają dodatkową zaletę – latem można przygotować z nich nie tylko pyszny, ale także pomagający ochłodzić organizm, bardzo zimny koktajl. Jeżeli nie masz mocnego blendera, który pozwala rozdrobnić zamrożone owoce, to możesz rozmrozić je przed miksowaniem. Wystarczy, że przełożysz potrzebną porcję mrożonych owoców do szczelnego woreczka np. strunowego i włożysz do pojemnika wypełnionego zimną wodą.
Do koktajlu dodaję miód, ale możesz pominąć ten składnik lub zastąpić go innym słodzidłem. Sprawdzą się np. ksylitol bądź syrop z agawy.
Przepis: Koktajl na kefirze z bananem i borówkami
Ten koktajl to idealne śniadanie lub zdrowa przekąska.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 2 szklanki kefiru
- 1 duży banan
- 1/2 szklanki borówek amerykańskich
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówBanana obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Borówki umyj i odsącz z wody.
- MiksowanieDo wysokiego naczynia lub pojemnika blendera kielichowego wlej kefir oraz dodaj banana, borówki i miód. Miksuj do momentu, aż koktajl zyska jednolitą konsystencję.
Porada: jeżeli nie przepadasz za bardzo gęstymi koktajlami owocowymi, to możesz zwiększyć ilość kefiru lub dodać do napoju niegazowanej wody mineralnej.
Jak podawać zdrowy koktajl owocowy na kefirze?
Przelej gotowy koktajl do szklanek. Do dekoracji koktajlu idealnie nadają się aromatyczne listki mięty lub melisy. Możesz również przelać koktajl do bidonu i zabrać ze sobą do pracy lub zapakować dzieciom na drugie śniadanie do szkoły.
Inne warianty owocowego koktajlu na kefirze
Trudno wymienić zaledwie kilka wariantów smakowych koktajlu na kefirze. Doskonale smakuje koktajl z m.in. w poniższych zestawieniach:
- banan, maliny i nektarynka,
- truskawki, mango i borówki,
- banan, truskawki i kiwi,
- ananas, mango i brzoskwinia,
- borówkami, maliny i truskawki,
- mango, banan i truskawki,
- ananas, truskawki i kiwi,
- dynia, brzoskwinia i pomarańcza,
- nektarynka, mandarynka i ananas,
- banan, awokado i truskawki.
Do koktajlu na kefirze możesz dodać nie tylko owoce, ale także np. płatki owsiane, otręby, siemię lniane, posiekane orzechy, pestki dyni, pestki słonecznika oraz odżywkę białkową.