Takie soczyste mięso z patelni robi moja sąsiadka. Gdy spróbowałam, wpadłam w zachwyt

Dodano:
Soczyste mięso Źródło: Shutterstock / YamisHandmade
Czasem z sąsiadką zapraszamy się na obiad. Ostatnio spróbowałam u niej pysznego mięsa, które było soczyste i wprost rozpływało się w ustach. A jak się okazało przyrządziła je w 30 minut na patelni.

Choć obiady gotuję zazwyczaj codziennie, czasami wpadam na obiad do sąsiadki. To taki nasz rytuał. Trochę pogadamy, a przy okazji wymieniamy się doświadczeniami kulinarnymi. I przyznam, warto było wpaść do Ani, bo sprzedała mi patent na pyszne mięso z patelni. Poszłam jej śladem i sama już przyrządziłam je dwa razy. Rodzina powiedziała, że woli taką szynkę od kotletów schabowych.

Jakie mięso można udusić na patelni?

Do duszenia, także do duszenia na patelni nadaje się wiele rodzajów mięs. Dobrze, by takie mięso zawierało nieco tłuszczyku i przerostów, bo po uduszeniu jest bardziej soczyste i miękkie. W ten sposób można więc przyrządzić nie tylko wieprzową szynkę, ale też karkówkę czy łopatkę. Można też sięgnąć po schab, choć będzie nieco mniej soczysty. Czas duszenia mięsa może się nieco różnić, w zależności od jego rodzaju.

Jak zrobić szynkę duszoną na patelni?

To mięso robi się naprawdę prosto. Wystarczy je pokroić w grubsze plastry, a potem lekko rozbić kuchennym młotkiem. Potem należy sięgnąć po sporą patelnię, która w jednej warstwie pomieści wszystkie nasze kotlety. Mięso najpierw obsmażamy, a potem dusimy z pysznymi dodatkami.

Przepis: Szynka duszona na patelni

Soczyste plastry szynki duszone na patelni

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 4 grube plastry szynki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPlastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Lekko rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je solą i pieprzem.
  2. Obsmażanie składnikówNa patelni rozgrzej, obsmaż na nim z dwóch stron plastry mięsa. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę całość podsmaż.
  3. Duszenie mięsaMięso i warzywa na patelni podlej gorącym bulionem. Dodaj musztardę i sos sojowy, duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
  4. Zagęszczanie sosuMąkę ziemniaczaną rozmieszaj w małej ilości zimnej wody, wlej na patelnię. Całość lekko zamieszaj, duś kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku.

Z czym podać szynkę duszoną na patelni?

W moim domu szynkę duszoną najchętniej zjadają z gotowanymi ziemniakami. Jednak można ją też podać z kaszą, ryżem albo kopytkami. Choć ja zwykle serwuję do mięsnych dań surówki, to jednak pomysł sąsiadki Ani, by podać duszoną szynkę z gotowanymi warzywami był bardzo trafiony. Tu doskonale sprawdzi się nie tylko brokuł, ale też kalafior czy marchewka.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...