Ta panierka to moje ostatnie odkrycie. Obtaczam w niej kotleciki z chudego mięsa. Przepis, że palce lizać
Kotlety w panierce z wiórków koksowych to ostatni hit w moim domu. Skusiłam się na przygotowanie polędwiczki wieprzowej – mięsa, które dotychczas omijałam, ze względu na fakt, że nie wiedziałam jak je zrobić, by go nie przesuszyć. Wiedziałam, że jest zdrowe — bo w przeciwieństwie do innych kawałków wieprzowiny jest stosunkowo chude — ale dopiero receptura z udziałem wiórków kokosowych tak mnie zaintrygowała, że postanowiłam dać mu szansę. Wyszło rewelacyjnie, a pracy wcale nie było tak dużo.
Jak zrobić kotlety w panierce z wiórków kokosowych?
Wykonanie kotletów w pysznej panierce z wiórków koksowych niewiele różni się od przygotowania klasycznych schabowych. Zamiast bułki tartej bierzesz wiórki kokosowe, a schab podmieniasz na delikatniejszą i znacznie zdrowszą polędwiczkę wieprzową. Kolejno zatem porcjujesz mięso, rozbijasz je i doprawiasz, a następnie obtaczasz w mące pszennej, roztrzepanych jajkach, wiórkach kokosowych i smażysz. Jest prosto i pysznie.
Przepis: Kotlety w panierce z wiórków kokosowych
Pyszne kotlety z polędwiczki wieprzowej, które posmakują całej rodzinie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 2 małe jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 70 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mięsaPolędwiczkę pokrój na plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy kawałek delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.
- Panierowanie kotletówW trzech naczyniach przygotuj składniki do panierowania, czyli mąkę pszenną, roztrzepane jajka oraz wiórki kokosowe. Plastry mięsa obtocz kolejno w mące, jajkach i wiórkach kokosowych, dokładnie dociskając te ostatnie.
- Smażenie kotletów w wiórkach kokosowychNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż na nim opanierowane mięso, ustawiając średnią moc kuchenki. Zdejmuj, gdy będzie rumiane z obu stron.
Jak podawać kotlety z polędwiczki wieprzowej?
Kotlety panierce z wiórków koksowych podałam z surówką z marchewki i pomarańczy oraz ugotowanym na sypko ryżem. Bliscy byli wręcz zachwyceni taką kompozycją i pytali, kiedy jeszcze raz przygotuję to danie. Do kotletów z polędwiczki wieprzowej możesz jednak dobrać bardziej klasyczne przysmaki takie jak tłuczone ziemniaki i buraczki zasmażane. Połączenie kokosa i buraka jest może nietypowe, ale znam je dobrze i uważam za trafione.
Inne warianty panierki z wiórkami kokosowymi
Podany przepis na kotlety z polędwiczki wieprzowej w nietuzinkowej panierce możesz modyfikować wedle uznania. Jeśli lubisz nieco ostrzejsze potrawy, dodaj do wiórków kokosowych nieco ostrej papryki w proszku. Możesz też oprószyć tą przyprawą mięso. Ciekawą opcją będzie też użycie curry. Połączenie orientalnej mieszanki przypraw i kokosa pojawia się w kuchni azjatyckiej nierzadko, a moim zdaniem jest też trafione. To jednak opcja dla osób lubiących naprawdę wyraziste smaki.