Zamiast gołąbków robię tę prostą zapiekankę. Jest szybciej i nie ma obawy, że danie się rozpadnie
Gołąbki składają się z liści kapusty i smacznego farszu. Zazwyczaj jest to farsz z ryżu i mielonego mięsa, który zawija się w liście kapusty. Najwięcej pracy przy gołąbkach jest właśnie z kapustą – jej sparzaniem, a potem formowaniem w gołąbki. Całość często się rozpada, więc potrawa nie wygląda tak apetycznie, jak powinna. Z tych samych składników można jednak przygotować zapiekankę, którą robi się szybko i bezproblemowo. Oto prosty przepis.
Jak przygotować kapustę do zapiekanki?
Kapustę do zapiekanki warto wcześniej sparzyć. Dzięki temu po upieczeniu będzie miękka i soczysta. Wystarczy zdjąć z główki kilka liści, nie dbając zbytnio o to, czy uda się to zrobić bez uszkodzeń. W zapiekance i tak nie będzie widać, czy liście są całe czy nie. Pojedyncze liście wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2-3 minuty, aż staną się elastyczne. Teraz wystarczy je osączyć i przełożyć nimi warstwy farszu.
Jak zrobić zapiekankę à la gołąbki?
Gdy już mamy sparzoną kapustę, trzeba jeszcze ugotować ryż i podsmażyć cebulkę. Potem pozostaną do wykonania tak proste czynności, jak: mieszanie, doprawianie i przekładanie składników warstwami. Resztę roboty robi już piekarnik.
Przepis: Zapiekanka a la gołąbki
Zapiekanka z liści kapusty przekładanych farszem mięsno-ryżowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 375 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała główka kapusty lub 1/2 dużej
- 600 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 200 g suchego ryżu
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 400 g przecieru pomidorowego
- 2-3 ząbki czosnku
- słodka mielona papryka
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Sparzanie kapustyKapustę opłucz, podziel na pojedyncze liście. Wrzuć je na wrzątek, gotuj 2-3 minuty, aż stracą elastyczność. Osącz je, wystudź, zetnij z nich zgrubiałe unerwienie.
- Gotowanie ryżuRyż opłucz, zalej podwójną ilością wody, zagotuj na średnim ogniu. Dodaj trochę soli, gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 13 minut. Zestaw z ognia, pozostaw pod przykryciem jeszcze na 10 minut. Ryż przemieszaj widelcem.
- Przygotowanie farszuCebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju. Dodaj ją do mielonego mięsa razem z ryżem i przyprawami. Masę wymieszaj.
- Układanie warstwNaczynie do zapiekania natłuść. Dno wyłóż 2-3 warstwami liści kapusty. Nałóż na nią połowę farszu, wyrównaj. Przykryj 2-3 warstwami liści kapusty, pozostałym farszem i znów liśćmi kapusty.
- Przygotowanie sosu i pieczeniePrzecier pomidorowy dopraw zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i papryką. Sosem polej składniki w naczyniu. Całość przykryj, wstaw do piekarnika i piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Zapiekanka à la gołąbki – kilka wskazówek
Oto kilka wskazówek, które przydadzą się przy przyrządzaniu tej smacznej zapiekanki.
- Do zapiekanki à la gołąbki można użyć kapusty białej lub włoskiej. Tę drugą zdecydowanie łatwiej dzieli się na pojedyncze liście.
- Ryż dodawany do farszu można zastąpić kaszą jęczmienną lub gryczaną. Potrawa stanie się jeszcze pożywniejsza i wartościowsza.
- By zapiekanka miała wyrazisty smak, mięso i ryż można wymieszać z 1-2 łyżkami koncentratu pomidorowego. Wtedy zamiast polewać zapiekankę sosem pomidorowym, można ją zapiec pod beszamelem.