Słodycz marchewki przełamuję wyrazistym dodatkiem. Ta surówka schodzi u mnie kilogramami

Dodano:
Surówka z marchewki Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
W moim domu najpopularniejsza jest surówka z marchewki, którą przyrządzam na wiele sposobów. Ostatnio mojej rodzinie posmakowała wersja z wyrazistym dodatkiem. Zajadają ją do różnych dań obiadowych.

Surówki można przygotować z różnych warzyw. Najlepiej zawsze sięgać po warzywa sezonowe, bo są najsmaczniejsze i najwartościowsze. Jest jednak warzywo, które o każdej porze roku smakuje doskonale. To marchewka, która nie tylko apetycznie wygląda, ale też jest zdrowa i pyszna. Często robię surówkę z marchewki, a ostatnio zaczęłam ją wzbogacać wyrazistym warzywem. To naprawdę udana kompozycja.

Jakie dodatki pasują do surówki z marchewki?

W polskiej kuchni chyba największą popularnością cieszy się surówka z marchewki i jabłka. Kwaskowe jabłko doskonale przełamuje słodycz marchewki. Dobrze smakuje też połączenie marchewki z selerem, kapustą czy porem. Warzywa te dodają surówce chrupkości, a także bardziej apetycznego wyglądu. Por świetnie też zaostrza smak surówki z marchewki. Marchewkę w surówce można również połączyć z: pomarańczą, gruszką, ananasem, granatem, rodzynkami, ogórkiem, orzechami, sezamem. Całość warto doprawić sokiem z cytryny, limonki, pomarańczy lub sosem vinaigrette. Można też wymieszać z jogurtem naturalnym, miodem lub oliwą z oliwek.

Jak zrobić surówkę z marchewki z dodatkiem pora?

Połączenie marchewki i pora w surówce jest bardzo udane. Zarówno pod względem kolorystycznym, jak i smakowym. Por bowiem doskonale zaostrza smak całej surówki i dodaje jej wyrazistości. Przed wymieszaniem z marchewką należy go dość drobno posiekać, by miał podobne rozdrobnienie, jak marchewka.

Przepis: Surówka z marchewki i pora

Lekka i wyrazista w smaku surówka z marchewki i pora

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże marchewki
  • 3-4 cm zwartej, zielonej części pora
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki oleju, np. słonecznikowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywMarchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na małych lub średnich oczkach. Por oczyść, dość drobno posiekaj.
  2. Doprawianie surówkiMarchewkę wymieszaj z porem. Skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem. Polej olejem, wymieszaj.

Do jakich dań pasuje surówka z marchewki?

Surówka z marchewki to dosyć uniwersalny dodatek do dań obiadowych. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, np. z gulaszem, pieczonym lub duszonym drobiem, a także z mięsem wieprzowym. Można ją też serwować do potraw z ryb oraz wegetariańskich. Ta z dodatkiem pora ma świetnie zbalansowany smak, dzięki czemu jeszcze lepiej harmonizuje z powyższymi daniami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...