Owsiany naleśnik z prostymi dodatkami to jedna z najzdrowszych kolacji, jaką można zjeść
Naleśniki to proste placki, które doskonale smakują z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Zwykle robi się je z mąki pszennej, jajek, mleka i szczypty soli. Wystarczy jednak sięgnąć po mąkę pełnoziarnistą lub owsianą, by stały się o wiele zdrowsze i ciekawsze w smaku. Taka wersja naleśników doskonale komponuje się z wytrawnymi dodatkami i świetnie sprawdza się w roli kolacji.
Wartość odżywcza mąki owsianej
Mąka owsiana to bardzo wartościowy produkt. Można ją kupić gotową lub bez problemu przerobić na nią płatki owsiane. Wystarczy tylko wsypać je do kubka miksującego lub rozdrobnić ręcznym blenderem. Taka mąka będzie doskonałym źródłem błonnika nierozpuszczalnego i rozpuszczalnego. Pierwszy poprawia trawienie, drugi pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, reguluje też poziom cukru we krwi. Poza tym mąka owsiana stanowi doskonałe źródło białka, które jest składnikiem budulcowym. Dostarcza także minerałów, m.in.: magnezu, cynku, fosforu i żelaza, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, mięśnie i kości. Poza tym mąka owsiana ma niższy indeks glikemiczny, niż mąka pszenna, więc jest lepszym wyborem dla cukrzyków.
Jak zrobić naleśniki owsiane z włoskimi dodatkami?
Przygotowanie naleśników owsianych nie różni się zbytnio od przyrządzenia klasycznych naleśników. Różnicę robi tylko użyta mąka. Jeśli jednak chcemy, by naleśniki były bardziej puszyste, do ciasta możemy dodać szczyptę proszku do pieczenia.
Przepis: Naleśniki owsiane z wytrawnym farszem
Naleśniki owsiane z twarożkiem, pomidorami i bazylią
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Na farsz:
- 200 g twarożku kanapkowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- listki bazylii
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naleśnikówSkładniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj razem na gładką masę. Odstaw na 10 minut, by ciasto nabrało większej elastyczności. Z ciasta usmaż cienkie naleśniki.
- Podawanie naleśnikówTwarożek wymieszaj z posiekanym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Połowę każdego naleśnika posmaruj twarożkiem, ułóż na nim półplasterki pomidora, posyp listkami bazylii. Farsz przykryj drugą częścią naleśnika.
Czym jeszcze można nadziać naleśniki owsiane?
Naleśniki owsiane będą też doskonale smakować z innymi, wytrawnymi dodatkami. Zamiast twarożku kanapkowego można użyć sera ricotta lub mozzarella. Pomidory można zastąpić sałatą rukolą albo grillowanymi warzywami, np. cukinią, papryką, bakłażanem.