Teraz jest czas, żeby zrobić jedną z najlepszych nalewek. Te owoce to prawdziwy skarb

Dodano:
Nalewka z pigwy Źródło: Shutterstock / Madaland2
Pigwówka to jedna z najlepszych polskich nalewek. Najlepiej zrobić ją z żółtych owoców pigwowca, które też są potocznie nazywane pigwą.

Ważne: nalewka z pigwy lub pigwowca to napój na bazie alkoholu, przeznaczony tylko dla osób dorosłych, nie powinny jej pić także kobiety ciąży oraz osoby, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu. Według aktualnych zaleceń nie ma bezpiecznej dawki alkoholu.

Pigwówka uważana jest za jeden z klasyków polskiej kuchni. Nalewkę można zrobić z pigwy lub pigwowca. My polecamy wykorzystać żółte owoce pigwowca (na ryneczkach i bazarkach często są sprzedawane jako pigwa). Pigwowiec to krzew, który ma małe, żółte, dojrzewające we wrześniu owoce. Pigwa to drzewo i jej owoce są większe i mają inny kształt – warto jednak tu zaznaczyć, że możesz też zrobić nalewkę z pigwy z naszego przepisu.

Jakie właściwości mają pigwa i pigwowiec?

I pigwa, i pigwowiec to jedne z najlepszych owoców na przetwory i nalewki. To jednocześnie owoce o niezwykle cennych właściwościach. Mają więcej witaminy C niż cytrusy, są bogate w żelazo, wapń, potas, miedź i fosfor. Wzmacniają układ odpornościowy i pomagają łagodzić objawy przeziębień i innych infekcji. Przetwory z pigwy poprawiają również nastrój, więc będą pomocne przy jesiennej chandrze.

Jak zrobić nalewkę z pigwowca?

Zrobienie nalewki jest bardzo proste. Najbardziej czasochłonne jest krojenie twardych owoców. Nie trzeba jednak obierać z nich skórki. Jest ona pełna smaku i cennych składników.

Przepis: Nalewka z pigwowca

Sezonowa nalewka z owoców pigwowca.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwowca
  • 1 l spirytusu
  • 1/2 l wody
  • 1/2 kg cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie owocówOwoce pigwy pokrój na ósemki i wykrój gniazda nasienne. Pokrój owoce na mniejsze kawałki. Wsyp do dużego słoja, kolejne warstwy przesyp cukrem. Zakręć i odstaw na 2-3 dni, aby owoce puściły sok.
  2. Robienie nalewkiDo słoja dodaj alkohol i wodę. Zamieszaj i odstaw na co najmniej dwa miesiące. Co jakiś czas potrząsaj słojem. Po tym czasie zlej nalewkę i odstaw na kolejne trzy miesiące.

Warto wiedzieć, że im dłużej pigwówka stoi, tym jest lepsza. Z czasem nabiera też ładnego, ciemnego koloru.

Inne pomysły na pigwówkę

Pigwa i pigwowiec to nalewkowe samograje i nie trzeba dodawać tu żadnych wymyślnych składników. Można jednak do zrobienia nalewki wykorzystać zamiast cukru delikatny miód kwiatowy. Wówczas miód dodaj do alkoholu już po zlaniu nalewki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...