Ta szybka przekąska z awokado jest idealna nie tylko do śniadania. Zrobisz ją w kwadrans

Dodano:
Awokado z boczkiem Źródło: Shutterstock / Silvia ND
Przekąska z awokado to propozycja na szybki dodatek do śniadania na ciepło. Pokochają ją fani aromatycznego, chrupiącego boczku.

Ta przekąska z awokado jest nie tylko szybka do zrobienia, ale też smaczna i efektowna. Można ją podać do śniadania, ale nie tylko. Może być oryginalną przekąską podaną na imprezie lub dodatkiem do sałatek.

Jak zrobić przekąskę z awokado?

Awokado z boczkiem to po prostu kawałki awakado owinięte cieniutkimi plasterkami wędliny i zapieczone. Możesz wykorzystać tu dowolny boczek, ale też krojone cieniutko plasterki szynki. Do zrobienia tej przekąski najlepiej wykorzystać awokado dojrzałe, ale niekoniecznie rozpadające się.

Nasza propozycja to awokado zapiekane, ale owinięte boczkiem kawałki awokado możesz również wrzucić na patelnię i smażyć z obu stron, aż boczek się zacznie rumienić, a tłuszcz wytapiać. Rada: jeśli nie przepadasz za awokado na ciepło, owiń skropione z cytryną kawałki awokado dobrą szynką lub boczkiem i podawaj jako zimną przekąskę.

Przepis: Awokado z boczkiem

Szybka przekąska z awokado.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
801 w każdej porcji

Składniki

  • 1 awokado
  • 8 cieniutkich plasterków boczku
  • sól, pieprz
  • 1 ćwiartka cytryny

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówAwokado rozkrój na pół, wyjmij pestkę. Obierz awokado ze skórki i każdą połówkę podziel na cztery części. Skrop sokiem z cytryny i owiń każdy kawałek plasterkiem boczku.
  2. Pieczenie awokadoZapiekaj awokado w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 minut, aż boczek się lekko zrumieni. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.

Awokado z naszego przepisu to idealny dodatek do śniadań z jajkami w roli głównej. Świetnie pasuje do jajek na miękko, jajek w koszulkach z płynnym żółtkiem, jaj sadzonych, ale też omletów i jajecznicy. Takie awokado można również położyć na chrupiącej grzance z odrobiną kremowego serka. Będzie także oryginalnym dodatkiem do kanapek ale też wytrawnych gofrów oraz wytrawnych owsianek z różnymi dodatkami.

Inne pomysły na zapiekane awokado

Jeden z najpopularniejszych pomysłów na zapiekane awokado, to awokado z jajkiem. Wówczas jajko wbija się w miejsce po pestce w połówce awokado. Można zostawić skórkę awokado i potem wyjadać kremowy miąższ razem z jajkiem łyżeczką. W takiej wersji do awokado również można dodać boczek – albo położyć go na połówkach, albo usmażyć czy upiec osobo na bardzo chrupko i takimi chrustami udekorować danie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...