Proste składniki wystarczą, by upiec szybkie babeczki. Ten genialny przepis mam od cukiernika
Babeczki to jeden z tych deserów, który lubią mali i duzi. Można je zjeść na słodką przekąskę, zabrać do szkoły czy pracy albo spożyć do kawy. Ich przygotowanie jest proste, a składniki niewyszukane i tanie. Przepis na te szybkie babeczki naprawdę warto znać, bo można je przygotować, gdy najdzie ochota na słodkie co nieco.
Dwie wersje babeczek z czekoladą
Babeczki z dodatkiem czekolady można zrobić na dwa sposoby. Jeden przewiduje rozpuszczenie czekolady i połączenie jej z pozostałymi składnikami. Drugi jest szybszy i łatwiejszy, bo czekolady nie trzeba rozpuszczać, a tylko ją posiekać. Dodana do ciasta utworzy apetyczne piegi i nada ciastkom czekoladowego smaku. Do babeczek można dodać czekoladę mleczną, jednak deserowa doskonale przełamuje słodki smak tego deseru.
Jak zrobić szybkie babeczki z dodatkiem czekolady?
W przygotowaniu babeczek charakterystyczne jest to, że ciasta nie trzeba dokładnie mieszać. Składniki suche i mokre wystarczy dość niedbale połączyć, dzięki czemu ciastka zyskają porowatą strukturę. A brak ucierania czy miksowania należy zaliczyć do oszczędności czasowej. Także takie proste babeczki możesz zrobić nawet w środku tygodnia, gdy domownikom zachce się słodkości.
Przepis: Szybkie babeczki z dodatkiem czekolady
Puszyste babeczki z dodatkiem siekanej czekolady
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 100 ml oleju
- 100 g posiekanej czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania
- Nagrzewanie piekarnikaPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę na babeczki wyłóż papierowymi papilotkami.
- Mieszanie składnikówW jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. W drugiej połącz jajka, mleko i olej. Mokre składniki dodaj do suchych, krótko wymieszaj łyżką. Dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj.
- Pieczenie babeczekPapilotki napełnij ciastem do 3/4 wysokości. Formę z babeczkami wstaw do piekarnika. Babeczki piecz ok. 20 minut. Możesz je oprószyć cukrem pudrem.
Inna wersja szybkich babeczek
Czekoladę w babeczkach możesz zastąpić innymi składnikami. Dobrze sprawdzą się tu owoce drobne, np. borówki, maliny, a także pokrojone w kostkę: śliwki, jabłka czy gruszki. Do ciasta na babeczki warto też dorzucić posiekane orzechy albo suszone owoce. Wybór jak widać jest dość duży, a smak babeczek zależy od tego, co masz pod ręką i od twoich preferencji.