Ten dodatek do dań jest zdrowszy niż warzywo, z którego powstaje. Zrób go w domu, a nie pożałujesz

Dodano:
Przecier pomidorowy Źródło: Pixabay / Tjena
Przecier pomidorowy często ratuje mnie w kuchni. Gęste pomidory w chwilę potrafią ożywić niejedno danie. Okazuje się, że są też zdrowsze niż świeże warzywo.

Kiedy dowiedziałam się, że sięganie po przecier pomidorowy jest nie tylko wygodnym, ale też zdrowym wyborem, byłam zaskoczona. Długo bowiem myślałam, że jedząc pomidory po poddaniu ich obróbce termicznej, raczej na tym tracę. Tymczasem jest wręcz przeciwnie.

Liczne zalety przecieru pomidorowego

Pomidory są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jeden z nich — likopen — jest szczególny. Oprócz tego, że poprzez swoje właściwości przeciwutleniające pomaga chronić komórki organizmu przed uszkodzeniami, sprzyja wzrostowi odporności i wpływa na regulację poziomu cholesterolu, wykazuje jeszcze dość osobliwe „zachowanie”.

Mam na myśli fakt, że w przetworach z pomidorów – takich jak przecier czy ketchup jest go więcej niż – w surowych pomidorach. Zwykle poddanie warzywa obróbce termicznej sprawia, że składniki odżywcze ulegają częściowej degradacji. W przypadku likopenu dzieje się inaczej. Przeciwutleniacz po rozdrobnieniu pomidorów i ich podgrzaniu staje się lepiej dostępny dla organizmu. Wytłumaczenia tego zjawiska są dwa.

Po pierwsze wykorzystanie do zrobienia przecieru pomidorowego pokrojonych, a czasem wręcz zmiażdżonych pomidorów sprawia, że ściany komórkowe w warzywie ulegają zniszczeniu. To prowadzi do uwolnienia likopenu, a zatem jego lepszej dostępności.

Drugim ważnym czynnikiem jest obecność tłuszczy w przetworach z pomidorów. Wykonanie przecieru pomidorowego często rozpoczyna się od podsmażenia cebuli i czosnku na oliwie z oliwek lub oleju roślinnym. Ich obecność zadziała więc na korzyść, sprawiając, że wyciśniemy z pomidorów to, co w nich najlepsze.

Jak zrobić przecier pomidorowy?

Zaskakującą informację o pomidorach warto moim zdaniem wykorzystać i – póki jeszcze można kupić dość smaczne warzywo na targu – przyrządzić solidny zapas przecieru pomidorowego. Kupione w sklepie wyroby nie zawsze są wolne od konserwantów, a robiąc je w domu, masz pełną kontrolę nad procesem. Z moją prostą instrukcją na pewno sobie poradzisz.

Przepis: Przecier pomidorowy

Prosty dodatek z pomidorów, który wykorzystasz na wiele sposobów.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
94 w każdej porcji

Składniki

  • 5 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie warzywPomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój je w kostkę, usuwając przy okazji gniazda nasienne. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek również pozbaw łupiny i rozdrobnij np. w prasce.
  2. Gotowanie przecieru pomidorowegoW dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij na niej cebulę. Wrzuć czosnek i smaż przez chwilę, uważając, by go nie spalić. Dodaj pomidory. Gotuj na średnim ogniu przez 40-60 minut, aż pomidory zmiękną i wyraźnie zgęstnieją. Na koniec dopraw je cukrem, solą i pieprzem wedle uznania.
  3. Zamykanie przecieru pomidorowego w słoikachGorące pomidory przetrzyj przez sito. Przenieś je do czystych i wyparzonych słoików, pozostawiając w nich po około 1 cm wolnej przestrzeni. Zakręć.
  4. Pasteryzowanie przecieru pomidorowegoSłoiki z pomidorami umieść w garnku wyłożonym ściereczką. Wlej do niego wodę do 3/5 wysokości naczyń z przetworem. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Wystudź odwrócone do góry dnem i przenieś do spiżarki.

Jak wykorzystać domowy przecier pomidorowy?

Przecier pomidorowy jest bardzo uniwersalnym produktem. Zrobisz z niego zarówno pyszny sos do makaronu, jak i mniej lub bardziej bogatą zupę. Odpowiednio zagęszczony sprawdzi się też w gulaszu, na pizzy czy w zapiekance. Sama używam też przecieru pomidorowego do przygotowania zdrowych koktajli warzywnych i sałatkowych dressingów.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...