Za ten patent na pałki z kurczaka ktoś powinien dostać medal. Cały obiad z jednej brytfanki
Jeśli szukasz pomysłów na proste, tanie, ale smaczne obiady, to ten przepis jest dla ciebie. Nie potrzeba wielu garnków i specjalnych przygotować, bo wszystko wrzuca się do jednego naczynia i zapieka. Ziemniaki i pałki z kurczaka są aromatyczne i pełne smaku, a wszystko otula lekko maślany sos.
Jak zrobić pałki z kurczaka z ziemniakami?
Pałki z kurczaka wystarczy natrzeć prostą marynatą z oleju i papryki słodkiej oraz ostrej (ich proporcje można zmieniać w zależności od tego, jak pikantne lubisz smaki). Ziemniaki dobrze jest z kolei pokroić na mniejsze kawałki, to daje pewność, że dobrze się upieką. Smak całości podkręci dodatek masła, które podczas pieczenia lekko się skarmelizuje.
Przepis: Pałki z kurczaka z ziemniakami
Prosty pomysł na szybki obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 1094 w każdej porcji
Składniki
- 12 pałek z kurczaka
- 4 duże ziemniaki
- 100 g masła
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOlej wymieszaj z przyprawami i mieszanką natrzyj pałki z kurczaka. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
- Pieczenie kurczakówPałki ułóż w naczyniu żaroodpornym, a w środek wsyp ziemniaki (patrz zdjęcie). Połóż na to wiórki masła. Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Przepis na pałki z kurczaka z ziemniakami można modyfikować na różne sposoby. Przede wszystkim można zmieniać skład marynaty i np. zamiast papryki wykorzystać curry. Do naczynia żaroodpornego obok ziemniaków i kurczaków można też wrzucić inne dodatki. Mamy tu na myśli warzywa. Może to być cebula, mogą to być ząbki czosnku, ale może to być też pokrojona w grube plastry marchewka, połówki brukselki albo pomidorki koktajlowe czy kolorowa papryka. Dobrym rozwiązaniem będą także pieczarki albo przesmażone wcześniej grzyby leśne. Pod koniec pieczenia do naczynia żaroodpornego można również dodać kawałki żółtego sera (warto wykorzystać resztki z lodówki), które utworzą na ziemniakach serową pierzynkę.
Jak podawać pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami?
Z piekarnika wyciągasz praktycznie gotowe danie, ale warto do niego zaserwować jeszcze świeże warzywa albo kiszonki. Doskonale sprawdzą się tu kiszone ogórki albo kiszona kapusta, ale też proste surówki: np. surówka z marchewki, mizeria albo surówka z selera.