Za ten patent na pałki z kurczaka ktoś powinien dostać medal. Cały obiad z jednej brytfanki

Dodano:
Pałki z kurczaka z ziemniakami Źródło: Shutterstock / PawelKacperek
Takie patenty są na wagę złota: wystarczy wrzucić wszystkie składniki do jednego naczynia, aby za chwilę cieszyć się całym obiadem. Pałki z kurczaka przygotowane w ten sposób są aromatyczne, a ziemniaki dosłownie rozpływają się w ustach.

Jeśli szukasz pomysłów na proste, tanie, ale smaczne obiady, to ten przepis jest dla ciebie. Nie potrzeba wielu garnków i specjalnych przygotować, bo wszystko wrzuca się do jednego naczynia i zapieka. Ziemniaki i pałki z kurczaka są aromatyczne i pełne smaku, a wszystko otula lekko maślany sos.

Jak zrobić pałki z kurczaka z ziemniakami?

Pałki z kurczaka wystarczy natrzeć prostą marynatą z oleju i papryki słodkiej oraz ostrej (ich proporcje można zmieniać w zależności od tego, jak pikantne lubisz smaki). Ziemniaki dobrze jest z kolei pokroić na mniejsze kawałki, to daje pewność, że dobrze się upieką. Smak całości podkręci dodatek masła, które podczas pieczenia lekko się skarmelizuje.

Przepis: Pałki z kurczaka z ziemniakami

Prosty pomysł na szybki obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
1094 w każdej porcji

Składniki

  • 12 pałek z kurczaka
  • 4 duże ziemniaki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOlej wymieszaj z przyprawami i mieszanką natrzyj pałki z kurczaka. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
  2. Pieczenie kurczakówPałki ułóż w naczyniu żaroodpornym, a w środek wsyp ziemniaki (patrz zdjęcie). Połóż na to wiórki masła. Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Przepis na pałki z kurczaka z ziemniakami można modyfikować na różne sposoby. Przede wszystkim można zmieniać skład marynaty i np. zamiast papryki wykorzystać curry. Do naczynia żaroodpornego obok ziemniaków i kurczaków można też wrzucić inne dodatki. Mamy tu na myśli warzywa. Może to być cebula, mogą to być ząbki czosnku, ale może to być też pokrojona w grube plastry marchewka, połówki brukselki albo pomidorki koktajlowe czy kolorowa papryka. Dobrym rozwiązaniem będą także pieczarki albo przesmażone wcześniej grzyby leśne. Pod koniec pieczenia do naczynia żaroodpornego można również dodać kawałki żółtego sera (warto wykorzystać resztki z lodówki), które utworzą na ziemniakach serową pierzynkę.

Jak podawać pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami?

Z piekarnika wyciągasz praktycznie gotowe danie, ale warto do niego zaserwować jeszcze świeże warzywa albo kiszonki. Doskonale sprawdzą się tu kiszone ogórki albo kiszona kapusta, ale też proste surówki: np. surówka z marchewki, mizeria albo surówka z selera.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...