Patent na to pyszne smarowidło do pieczywa dostałam od cioci Eli. Przepis jest dziecinnie prosty

Dodano:
Pasta kanapkowa z makreli i jajek Źródło: Shutterstock / ratmaner
Smarowidło do pieczywa cioci Eli jest mistrzowskie. Gdy tylko go spróbowałam, wiedziałam, że muszę wziąć przepis. Wymaga zaledwie 3 składników.

Smarowidło do pieczywa podane przez ciocię Elę zaskoczyło mnie prostotą. Głęboki i złożony smak jej dodatku do chleba urzekł mnie od pierwszego kęsa i byłam przekonana, że wymaga wiele pracy. Gdy zobaczyłam przepis, zrozumiałam, że dewiza ciotki — że mistrzostwo smaku tkwi w prostocie — po raz kolejny się ziściła. Kupiłam więc trzy niezbędne składniki – wędzoną makrelę, jajka i majonez – i przystąpiłam do „gotowania”.

Jak zrobić pyszne smarowidło do pieczywa?

Pasta z makreli, jajek i majonezu nie jest skomplikowanym dodatkiem do chleba, a zrobisz ją w chwilę. Potrzebujesz tylko ugotować jajka na twardo, rozdrobnić je i połączyć z oczyszczoną rybą oraz kremowym sosem. Potem jeszcze zostaje dodać odrobinę soli i pieprzu i gotowe. Dziecko, by sobie poradziło.

Przepis: Pasta kanapkowa z makreli i jajek

Pyszne smarowidło do pieczywa z 3 składników.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
233 w każdej porcji

Składniki

  • 1 makrela wędzona
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówJajka ugotuj na twardo (8 minut). Ostudź je, obierz ze skorupek i posiekaj. Makrelę pozbaw skóry, wydobywając aromatyczne mięso. Rozdrobnij je przy pomocy widelca, jednocześnie usuwając ości.
  2. Robienie pasty kanapkowejW misce połącz makrelę, majonez i rozdrobnione jajka. Dopraw solą i pieprzem.

Jak podawać pastę z makreli i jajek?

Z chlebem, z bułką, z wszelkimi innymi rodzajami pieczywa, jakie masz do dyspozycji – pasta z makreli i jajek będzie smaczna zawsze. Możesz urozmaicić kanapki świeżymi warzywami, np. pomidorkami cherry czy rzodkiewką, ale nie jest to wersja obowiązkowa.

Ostatnio zrobiłam też kanapeczki na imprezę, smarując tym przysmakiem solone krakersy. Przystawka ze stołu zniknęła ekspresowo. Niektórzy goście znaleźli nawet moje lodówkowe zapasy smarowidła do pieczywa i zajadali je bezwstydnie z grissini oraz solonymi paluszkami.

Jak urozmaicić pastę z makreli i jajek?

Do prostego smarowidła mojej ciotki pasować będzie na pewno zielenina, która doda odświeżającej nuty. Koperek i natka pietruszki to strzał w dziesiątkę. Przetestowałam już przy robieniu krakersach kanapeczek.

Słyszałam też, że niektórzy do pasty z makreli i jajek na twardo dodają jeszcze ogórka kiszonego. Moim zdaniem trzeba to zrobić sprytnie – by nie wyszło nam bardzo mokre smarowidło do pieczywa – ale ten „eksperyment” może być całkiem smaczny.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...