Dynię makaronową zapiekam z tym pysznym farszem. Moje sezonowe odkrycie pokochała cała rodzina
Dynia pieczona to chyba moja ulubiona odsłona jesiennego warzywa. Śmiało eksperymentuję zarówno z gatunkami warzyw, które w ten sposób przyrządzam, jak i z farszami, które umieszczam w tak smakowitych „łódeczkach”. Niedawno przyrządziłam podłużną dynię makaronową (inaczej nazywaną spaghetti), która ma bardzo przyjemny, dość słodki, lecz nadal delikatny smak. Połączyłam ją ze smażonymi pieczarkami, suszonymi pomidorami i kremowym sosem. Rodzinie smakowało tak bardzo, że pytali, kiedy zrobię znowu.
Jak zrobić pyszną pieczoną dynię makaronową?
Wykonanie dania z dyni nie jest trudne. Musisz jedynie upiec warzywo, a potem wypełnić je przygotowanym na patelni farszem. Możesz się nim zająć, gdy warzywo mięknie w piekarniku, więc całość wcale nie zajmuje tak dużo czasu. Składniki na pieczoną dynię makaronową wcale też nie są trudnodostępne, więc polecam spróbować.
Przepis: Pieczona dynia makaronowa z farszem
To pyszne danie z dynią zachwyci całą twoją rodzinę.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 265 w każdej porcji
Składniki
Na dynię pieczoną:
- 1 duża dynia makaronowa
- 400 g pieczarek
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
Na sos:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywDynię opłucz, rozetnij i posmaruj po wierzchu 1 łyżką oleju rzepakowego. Ułóż na blasze i oprósz sola oraz pieprzem. Piecz przez 35-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (zależnie od wielkości warzywa). Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Cebulę oraz czosnek pozbaw łupin i posiekaj. Suszone pomidory wyjmij z oleju i pokrój w paseczki.
- Robienie farszu do dyni pieczonejNa patelni rozgrzej pozostały olej rzepakowy. Zeszklij na nim cebulę, a następnie wrzuć czosnek. Po krótkim przesmażeniu dodaj pieczarek. Smaż na średnim ogniu, aż się lekko zredukują. Wrzuć suszone pomidory i tymianek. Smaż jeszcze chwilę. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem.
- Pieczenie dania z dyniąZ miękkiej dyni usuń pestki. Włóż do niej przygotowany farsz, widelcem „mieszając” go z niteczkami warzywa. Piecz przez kilka minut, by całość nabrała temperatury.
- Robienie sosuMajonez połącz z jogurtem naturalnym. Dopraw solą, pieprzem i okiem z cytryny. Podawaj do dania z dynią.
Jak podać pieczoną dynię makaronową z farszem?
W daniu z dyni tym razem postawiłam na lekkość i zamiast pierzynki z sera dodałam sos na bazie majonezu i jogurtu. Brakowało mi jednak czegoś chrupiącego, więc swoją porcję posypałam pestkami dyni. Rodzina nie była przekonana, więc nie dodała, ale zdecydowanie polecam takie rozwiązanie. Sprawdzą się też nasiona słonecznika lub orzechy włoskie.
Inne warianty dania z dynią
Sos majonezowy do dyni pieczonej z farszem możesz wymienić na wspomniany już przeze mnie wcześniej dodatek sera żółtego. Posyp jego wiórkami danie i zapiekaj dodatkowo całość, aż się stopią. Będzie pysznie.
Farsz do dania z dynią możesz wzbogacić o mięso. Wtedy przyrządzaj go dłużej na patelni, by mięso nie było surowe, a przed przełożeniem do warzywa, wzbogać bulionem lub połącz z pomidorami z puszki. Unikniesz przesuszenia potrawy w piekarniku.
Dobrym dodatkiem do dyni makaronowej upieczonej z nadzieniem z pieczarek i suszonych pomidorów jest też krem z nerkowców. Kiedyś pokazali mi go przyjaciele i byłam zachwycona smakiem. Zrobienie wymaga jednak moczenia orzechów, wiec tym razem podałam danie z dynią bez tego frykasu.