Ta sałatka z tuńczyka wystarcza za cały posiłek. Jest prosta, szybka i pyszna

Dodano:
Sałatka z tuńczykiem Źródło: Shutterstock / StockphotoVideo
Jeśli masz w domu puszkę tuńczyka to możesz wyczarować z tej ryby wiele szybkich i smacznych dań. My dziś proponujemy prostą sałatkę z tuńczyka i gotowanych warzyw.

Ta sałatka z powodzeniem może być kolacją, ale też obiadem. Mieści w sobie wszystko, co jest niezbędne w pełnowartościowym posiłku. Jest przy tym łatwa i szybka do zrobienia. Nawet jeśli nie masz ugotowanych ziemniaków, wszystko zajmie ci nie więcej niż pół godziny.

Jak zrobić sałatkę z tuńczyka i ziemniaków?

To łatwa sałatka, w której wystarczy jedynie połączyć wszystkie składniki. Można do niej wykorzystać ziemniaki, które ostały z obiadu, albo ugotować je wcześniej. Jeśli dopiero zabierasz się za gotowanie ziemniaków, pokrój je na mniejsze kawałki (takie jak do sałatki), a czas gotowania nie powinien być dłuższy niż 20 minut. Najlepsze będą tu ziemniaki sałatkowe (typ A lub AB), które nie rozpadają się podczas gotowania.

My proponujemy, aby do sałatki wykorzystać tuńczyka w oleju, wówczas tłuszcz z zalewy można wykorzystać do skropienia sałatki. Jeśli masz tuńczyka w sosie własnym, to koniecznie skrop na koniec sałatkę oliwą z oliwek.

W sałatce są także groszek i fasolka. Możesz do sałatki wykorzystać te warzywa w dowolnej formie: świeże, mrożone lub z puszki. Te ostatnie to najszybsza opcja, bo nie trzeba ich gotować. Jeśli gotujesz fasolkę, to zwykle wystarczy na to ok. 15-20 minut.

Przepis: Sałatka z tuńczykiem

Prosta i pożywna sałatka z ziemniakami i rybą z puszki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
291 w każdej porcji

Składniki

  • 6 ugotowanych ziemniaków
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 150 g zielonego groszku
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówFasolkę pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Jeśli używasz groszku mrożonego, a nie z puszki – również ugotuj groszek. Ziemniaki pokrój.
  2. Robienie sałatkiW misce wymieszaj ziemniaki, tuńczyka, fasolkę i groszek. Dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą z zalewy tuńczyka, sokiem z cytryny i posyp świeżym tymiankiem.

Inne pomysły na sałatkę z tuńczykiem i ziemniakami

Przepis na sałatkę z tuńczykiem możesz modyfikować w zależności od tego, co akurat masz w lodówce i tego, na co masz ochotę. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, wkrój do sałatki czerwoną cebulę lub posyp całość szczypiorkiem. Do sałatki będzie dobrze pasowała także czerwona lub biała fasolka z puszki, ale też kukurydza z puszki. Można tu wkroić także więcej zieleniny, np. natki pietruszki lub koperku.

Nasza propozycja to sałatka skropiona oliwą i sokiem z cytryny, ale można do niej dodać także majonez lub sosy czosnkowy czy musztardowy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...