Nie zagniatam ciasta, a dzieciom smakuje ta wersja pizzy. Przygotowuję ją w 10 minut
Moje dzieci bardzo lubią pizzę i często o nią proszą. Czasem ją zamawiam, czasem przygotowuję własnoręcznie. Ostatnio, gdy nie miałam czasu, ani ochoty na zagniatanie ciasta, wymyśliłam ciekawą wersję pizzy. Przygotowałam ją na kromkach pieczywa tostowego. Dzieciakom bardzo smakowała, a i my z mężem wciągnęliśmy po 2 porcje.
Na jakim pieczywie zrobić ekspresową pizzę?
Wiadomo, że pizzę piecze się na cieście drożdżowym i taka jest najsmaczniejsza. Jednak można przygotować jej namiastkę, stosując zamiast ciasta, kromki pieczywa tostowego. Tu najlepiej sprawdzi się pszenne pieczywo tostowe. Jest lekkie, a po zapieczeniu przyjemnie chrupie. Warto sięgnąć po chleb tostowy w całości, bo wtedy można go pokroić w grube kromki. Te klasyczne są trochę za cienkie. Dlatego często łączę je po dwie, przekładając plastrem żółtego sera.
Jak zrobić ekspresową pizzę na tostach?
Przygotowanie pizzy na pieczywie tostowym jest bardzo proste. Wystarczy kromki chleba obłożyć ulubionymi składnikami i zapiec w piekarniku. Całe przygotowanie tej smacznej przekąski zajmie nie więcej niż 10-15 minut.
Przepis: Ekspresowa pizza na tostach
Ekspresowa pizza na kromkach pieczywa tostowego
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 8 kromek pszennego pieczywa tostowego
- 8 łyżek przecieru pomidorowego
- oregano
- sól, pieprz
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 150 g startej mozzarelli
- listki bazylii
Sposób przygotowania
- Smarowanie kromekKażdą kromkę pieczywa posmaruj przecierem pomidorowym. Posyp oregano, solą i pieprzem.
- Obkładanie i zapiekanieKażdą kromkę pieczywa tostowego posyp serem, ułóż na niej połówki pomidorków. Posyp serem i posiekaną bazylią. Zapiekaj ok. 5 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż się roztopi.
Inne wersje szybkiej pizzy
By zrobić pizzę na szybko, można skorzystać z gotowego ciasta. Dostępne są dwie jego wersje. Jedna to podpieczony spód, na którym wystarczy ułożyć składniki i ponownie włożyć go do piekarnika. Druga to gotowe ciasto drożdżowe na pizzę, sprzedawane w podobnej postaci, jak ciasto francuskie. Po rozwinięciu warto pozostawić je na kilkanaście minut, by wyrosło, a potem ułożyć na nim ulubione składniki i całość upiec. Namiastkę pizzy można też przygotować na naleśnikach lub placku tortilli. Tak naprawdę duży wpływ na smak tej ulubionej potrawy, mają użyte składniki obłożenia.