Pierś z kurczaka kroję w paski i smażę w chrupiącym cieście. Z tym sosem to najlepsza przekąska świata
Kurczaka w tempurze przygotowałam niedawno dla moich znajomych. Szukałam prostej, ale ciekawej i niebanalnej przekąski, która uprzyjemni nam spotkanie. To był strzał w dziesiątkę. Tempura, czyli sposób przyrządzania potraw polegający na smażeniu produktów obtoczonych w cieście w głębokim tłuszczu, sprawiła, że mięso smakowało wybornie. Szybkie zamarynowanie dodało mu smaku, a otoczce nie brakowało chrupkości.
Największym hitem jednak okazał się słodki sos, który zrobiłam naprędce. Podgotowałam tylko sos sojowy z cukrem, a goście tak się zachwycali, że miałam wrażenie, jakbym podała co najmniej godną gwiazdki Michelin kompozycję kilkunastu trudnodostępnych składników. A najlepsze, że wszystko przygotowałam w niecałe pół godziny. Musisz spróbować.
Jak zrobić smaczną przekąskę z piersi kurczaka?
Zawsze wydawało mi się, że kurczak w tempurze to danie skomplikowane. Jest wręcz przeciwnie. Pierś z kurczaka po prostu pokroiłam i włożyłam do prostej marynaty na chwilę. W tym czasie przyrządziłam ciasto i rozgrzałam olej. Potem już pozostało mi tylko zanurzać mięso w masie i smażyć. Wyszło przyjemnie chrupiące i soczyste, a z banalnym sosem — który zrobiłam ekspresowo — skradło nie tylko moje serce.
Przepis: Pierś z kurczaka w tempurze ze słodkim sosem
Pyszna przekąska z kurczaka idealna na spotkania towarzyskie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Japońska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 566 w każdej porcji
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- olej rzepakowy
Na panierkę:
- 2 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki kukrydzianej
- 240 ml lodowatej wody
Na marynatę:
- 2 płaskie łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- pieprz
- sól
Na sos:
- 125 ml sosu sojowego
- 45 g brązowego cukru
Sposób przygotowania
- Marynowanie piersi kurczakaPierś kurczaka oczyść, pokrój w dość cienkie paski. W misce połącz sos sojowy i przyprawy. Do marynaty wrzuć mięso i wymieszaj. Odstaw na czas przygotowania tempury.
- Robienie tempuryDo miski wbij jajka, roztrzep je. Wsyp oba rodzaje mąki i wymieszaj. Wlej wodę i miksuj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
- Smażenie piersi z kurczaka w tempurzeRozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Użyj tyle tłuszczu, by wypełnić garnek, w którym będziesz smażyć mniej więcej do połowy. Wyjęte z tempury kawałki kurczaka zanurz w cieście tak, aby całe były nim pokryte. Od razu przenieś do oleju. Nie wrzucaj jednak więcej niż 3-4 kawałki na raz, by temperatura tłuszczu nie spadała zbyt gwałtownie. Smaż po 2-3 minuty. Gotowe kąski ułóż na ręczniku papierowym.
- Robienie słodkiego sosuSos sojowy wlej do rondla, Wsyp do niego brązowy cukier i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, by nie dopuścić do wrzenia. Redukuj przez 7 minut. Ostudź.
Jak podawać chrupiącą pierś z kurczaka?
Kąski świetnie smakują ze słodkim sosem, który zaproponowałam moim gościom. Możesz jednak podmienić go w zasadzie na każdy inny, który masz pod ręką. Ostre chili, dip miodowo-musztardowy czy mieszanka z dodatkiem sezamu – to wszystko będzie świetnie pasowało. Sprawdzą się też klasyki takie jak ketchup czy majonez.
Smakowitego kurczaka w tempurze możesz też wykorzystać jako bazę do obiadu. Dodaj sałatę, sos winegret i ulubione warzywa, a powstanie szybka sałatka. Możesz ją dodatkowo zawinąć w tortillę i zabrać tak sporządzonego wrapa do pracy lub w podróż. Dodając purée ziemniaczane i soczystą surówkę, uzyskasz z kolei znakomity obiad dla całej rodziny w stylu fusion.