Jeden garnek i kilka prostych składników to mój patent na pyszne danie. Przepis, że palce lizać
Obiady jednogarnkowe są świetnym pomysłem dla zabieganych. Doskonale sprawdzają się na początku roku szkolnego, gdy po leniwych wakacjach przybywa nam sporo dodatkowych obowiązków. Przy tych daniach mało jest pracy, a świetnie nadają się do odgrzewania. A gotowane mięso wieprzowe z dodatkiem fasoli i ziemniaków to jeden z moich ulubionych, wrześniowych obiadów.
Jakie mięso wybrać do dania jednogarnkowego?
Do proponowanej przeze mnie potrawy jednogarnkowej doskonale pasuje wieprzowina. Zawiera ona trochę tłuszczu, co korzystnie wpływa na smak fasoli i ziemniaków. Najlepiej jest wybrać wieprzowinę z łopatki, szynki lub karkówki. Danie warto doprawić majerankiem, który doda całości smaku i aromatu, a także poprawi strawność potrawy.
Jak zrobić jednogarnkowy obiad z fasolą?
Przygotowanie tego obiadu zaczynam dzień wcześniej. Zalewam fasolę wodą i zostawiam ją na całą noc. Następnego dnia kroję ziemniaki, mięso i cebulę. Zalewam składniki bulionem, gotuję, doprawiam do smaku i zabielam.
Przepis: Danie jednogarnkowe z fasolą
Obiad jednogarnkowy z mięsa, ziemniaków i fasoli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 500 w każdej porcji
Składniki
- 200 g suchej fasoli
- 300 g wieprzowiny
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 700 ml bulionu
- szczypta majeranku
- sól, pieprz
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówDzień przed gotowaniem obiadu namocz na noc fasolę. Następnego dnia obierz, opłucz i pokrój w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz cebulę. Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Fasolę odcedź.
- Smażenie składnikówW garnku rozgrzej tłuszcz. Zeszklij na nim pokrojoną cebulę, a następnie dodaj mięso i podsmaż je, by zrumieniło się i zmiękło.
- Gotowanie daniaMięso zalej bulionem, dodaj fasolę. Całość gotuj ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj do garnka ziemniaki, marchewkę i majeranek. Gotuj danie jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodaj do niego śmietanę, wymieszaj, dopraw do smaku.
Jednogarnkowy obiad z fasolą – wskazówki
Oto kilka podpowiedzi, które przydadzą się przy przyrządzaniu tego dania.
- Suchą fasolę możesz zastąpić białą fasolą z puszki. Nie trzeba będzie wtedy planować wcześniejszego namaczania fasoli, a dnie ugotuje się dużo szybciej.
- Mięso warto natrzeć przyprawą do wieprzowiny. Stanie się wtedy bardziej aromatyczne.
- Przed podaniem potrawę warto posypać posiekaną natką pietruszki.
- Danie jednogarnkowe z fasolą najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem.