Świeże bułki nadziałam tą prostą sałatką. Tak pysznego śniadania dawno nie jadłam
Kanapki wcale nie muszą być nudne i niesmaczne. Wystarczy tylko trochę chęci i dobry pomysł. W ten sposób powstały moje kanapki z prostą, pożywną sałatką. Zrobiłam ją na bazie gotowanych jajek. Po dodaniu kilku składników, zamieniły się w pyszny dodatek do pieczywa. Najlepiej nadziejcie sałatką świeże, delikatne bułki. Wtedy całość dosłownie będzie się rozpływać w ustach. Takie kanapki można zjeść na śniadanie w domu lub zabrać do pracy.
Jak ugotować jajka, by nie miały sinych obwódek?
Czy zdarzyło wam się, że po obraniu i przekrojeniu ugotowanego jajka ujrzeliście siną obwódkę wokół żółtka? Wiecie jaka jest tego przyczyna? Otóż bardzo prosta. Zwyczajnie za długo gotowaliście jajka. W wyniku tego doszło do reakcji chemicznej, podczas której wytrąciły się siarka i żelazo. I to właśnie one są przyczyną sinienia powierzchni żółtka. By więc uniknąć tego problemu nie pozostawiajcie jajek, by gotowały się na bardzo twardo. Gotujcie je co najwyżej 10 minut. Tyle wystarczy, by były twarde, a wy przy okazji szybciej będziecie mogli zjeść wasze śniadanie.
Jak zrobić kanapki z sałatką jajeczną?
Tak naprawdę do przygotowania macie wyłącznie sałatkę jajeczną, a w zasadzie macie za zadanie ugotować jajka na twardo. Potem wystarczy je posiekać, wymieszać z kilkoma prostymi składnikami, a powstałą sałatką nadziać bułki. Nie trzeba ich smarować masłem, bo sałatka zawiera majonez, który doskonale nawilża pieczywo.
Przepis: Bułeczki z sałatką jajeczną
Świeże bułki nadziewane sałatką jajeczną
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- 2 świeże bułki śniadaniowe
- 3 jajka
- 1/2 cebulki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
- Gotowanie jajekJajka włóż do zimnej wody i podgrzewaj na średnim ogniu, aż woda się zagotuje. Wtedy zmniejsz nieco ogień pod garnkiem i gotuj jajka jeszcze 8-10 minut. Odlej gorącą wodę, zalej je zimną wodą i wystudź.
- Przygotowanie sałatkiJajka obierz, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Dodaj ją do jajek, wymieszaj z majonezem i musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Nadziewanie bułekKażdą bułkę natnij w połowie i nadziej przygotowaną sałatką jajeczną. Wierzch sałatki posyp posiekanym szczypiorkiem.
Czym można wzbogacić sałatkę jajeczną?
Sałatka jajeczna jest prosta w przygotowaniu. Ja robię ją zwykle z 5 składników, czyli jajek, cebuli, majonezu, musztardy i szczypiorku. Jeśli jednak chcecie, możecie ją zrobić w nieco inny sposób. Możecie do niej dorzucić np. drobno pokrojoną łodygę selera naciowego, pokrojone w kostkę pomidory czy szynkę albo posiekany koperek. Składniki te zmienią nieco smak sałatki, ale z pewnością będzie ona bardzo pożywna.