Teraz jest czas, aby zrobić syrop z czarnego bzu. Nie musisz mieć sokownika
Czarny bez to roślina pospolita w całej Polsce. Te cenne owoce możesz więc mieć zupełnie za darmo. Koniec lata to idealny moment, aby zebrać dojrzałe, czarne baldachy. Ważne: czarnego bzu nie wolno jeść na surowo. Warto pamiętać, że wszystkie części tej zawierają w różnej ilości trujący cyjanogenny glikozyd, ale obróbka termiczna sprawia, że owoce są zupełnie bezpieczne.
Owoce czarnego bzu w medycynie naturalnej są znane od wieków i stosowane m.in. przy infekcjach. Działają moczopędnie i napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Będą także dobrym wsparciem dla wzmocnienia układu odpornościowego.
Jak zrobić syrop w czarnego bzu?
Najważniejsze to zebrać owoce czarnego bzu. Należy znaleźć miejsce położone z dala od źródeł zanieczyszczeń (np. ruchliwych dróg) i zebrać całe baldachy układając je w przewiewnym koszu.
Niżej podajemy dwie wersje przepisu: proporcje są te same, a syrop można zrobić zarówno w sokowniku, jak i korzystając z tradycyjnego garnka. Ważne jest, aby owoce czarnego bzu zdjąć z baldachów. Można to łatwo zrobić, przesuwając po baldachach widelcem. Jeśli lubisz bardziej słodkie i gęste syropy, możesz też dodać więcej cukru.
Przepis: Syrop z czarnego bzu
Domowy syrop z owoców czarnego bzu.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 2 kg owoców czarnego bzu (bez gałązek)
- 750 g cukru
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania
- Syrop z czarnego bzu z sokownikaDo sokownika wsyp owoce i cukier. Gotuj, aż owoce puszczą sok. Wtedy dodaj sok z cytryny i przelewaj gorący syrop do wyparzonych słoików.
- Syrop z czarnego bzu bez sokownikaOwoce zasyp cukrem w garnku i zostaw na ok. godzinę, aż zaczną lekko puszczać sok. Zagotuj całość i odcedź powstały sok. Dodaj sok z cytryny i gorący syrop przelewaj do słoików.
Gotowy syrop można zapasteryzować. Wystarczy 10-15 minut gotowania w garnku z wodą. Można też pasteryzować na sucho w piekarniku: wystarczy włożyć słoiki, nagrzać piekarnik do temperatury 110 stopni Celsjusza, wyłączyć i zostawić w środku słoiki do ostygnięcia.
Gotowy syrop można pić rozcieńczony z wodą albo dodawać go do herbaty.
Jak wykorzystać owoce z syropu?
Owoce, które zostaną w sokowniku czy w garnku można wykorzystać. Dobrym sposobem na to jest dodanie ich do przetworów z innych owoców, np. jabłek, gruszek lub śliwek. Takie owoce można też dodać do owsianki albo ryżu na słodko.